به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ هیپوترمی در گوسالهها معمولا در فصول سرد سال اتفاق میافتد. زمانی هیپو ترمیمسئله ساز است که دمای محیطی نزدیک یا کمتر از حداقل دمای حیاتی گوسالهها باشد.
حداقل دمای حیاتی گوسالهها 60 درجه فارنهایت یا 15/5 درجه سانتی گراد میباشد و در کمتر از این دما چنانچه شرایطی محیطی بد باشد (سرمای زیاد، باد، یخ و برف، طوفان) میتواند منجر به هیپوترمی در گوسالهها گردد.
هیپوترمی در گوسالهها به دو نوع تقسیم بندی میشود:
1- هیپوترمی اکسپوژر که در آن دمای بدن گوسالهها به تدریج کاهش مییابد. این نوعهایپوترمیدر تمام ردههای سنی ممکن است دیده شود اما در جوان ترها؛ مسن ترها و دامهای لاغر بیشتر مشاهده میشود.
2- هیپوترمی حاد یا ایمرژن که در آن افت دمای بدن سریعا به وقوع میپیوندد و پوشش بدن دام از آب اشباع میگردد مانند حالتی که گوساله داخل آب غوطه ور شده باشد یا اینکه داخل برف عمیقی فرو رفته باشد.
در تقسیم بندی دیگری هیپوترمی را از نظر دامنه دمای بدن گوساله به دو قسم طبقه بندی میکنند:
1- هیپوترمی ملایم که در آن دمای بدن گوسالهها به 86 تا 89 درجه فارنهایت (30 تا 31/6 درجه سانتی گراد) تنزل مییابد. هیپوترمی شدید که در آن دمای بدن گوسالهها به 71 تا 85 درجه فارنهایت (21/6 تا 29/4 درجه سانتی گراد) تنزل مییابد.
از علایم هیپوترمی میتوان به یخ زدگی انتهای گوشها و سرپستانکها؛ بی حالی و خمودگی و کاهش سرعت تنفس و ضربان قلب و همچنین کاهش فشار خون اشاره کرد.
معمولا گوسالههای هیپوترم قادر به مکیدن نیستند و شیر را بطور معمول نمیخورند. چنین گوسالههایی مستعد پنومونی و دهیدراتاسیون هستند.
بیشتر بدانیم:
اسهال و پنومونی در گوسالههای شیرخوار
بیماریهای پوست در گوساله و ضمائم آن
عوامل موثر در تلقیح تلیسهها
اقدامات لازم برای گوسالههای هیپوترمی
- خشک کردن گوسالهها بلافاصله پس از تولد در هوای سرد
- خوراندن آغوز گرم فورا پس از تولد توسط لوله مری یا شیلنگ مری
- خوراندن شیر گرم به آنها
- پوشاندن جلیقههای مخصوص
- قراردادن آنها در بکسهای گرم کننده به مدت محدود
- اضافه کردن 40 سی سی اتانول 20% به آب آشامیدنی آنها که دمای آن 100 درجه فارنهایت یا 38 درجه سانتی گراد بوده حتما این محلول روزی دو بار درنچ گردد. ( داخل حلق ریخته شود )
در بحث تغذیه توجه ویژه به انرژی اضافی معطوف گردد و همچنین فراهم کردن پروتئین و ویتامینها و مواد معدنی نیز نبایستی از نظر دور گردد. میتوانید مقدار شیر مصرفی گوسالهها را به 12 تا 15% وزن بدن آنها برسانید یا اینکه وعدههای شیر دادن را افزایش دهید. اگر از شیر خشک استفاده میکنید حتما شیر خشکی باشد که چربی آن بالا باشد و آن را با غلظت بیشتر در نظر بگیرید (آب کمتری به آن اضافه نمایید). بستری خشک با ضخامت بیشتر برای گوسالهها فراهم نمایید و آنها را از کوران هوا دور نگه دارید. مرتباً آنها را زیر نظر داشته باشید و به قرمز شدن پوزههایشان توجه داشته باشید. هیپوترمی در گوسالهها معمولا در فصول سرد سال اتفاق میافتد. زمانی هیپوترمی مسئله ساز است که دمای محیطی نزدیک یا کمتر از حداقل دمای حیاتی گوسالهها باشد.
حداقل دمای حیاتی گوسالهها 60 درجه فارنهایت یا 15/5 درجه سانتی گراد میباشد و در کمتر از این دما چنانچه شرایطی محیطی بد باشد (سرمای زیاد، باد، یخ و برف، طوفان) میتواند منجر به هیپو ترمیدر گوسالهها گردد.
تهیه و تدوین : مهندس قاسم خلیل پور