به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ همیشه برای افرادی سودجو و متقلب راههایی برای کلاهبرداری وجود دارد. در صنعت تولید لبنیات نیز برای کمفروشی یا فروش محصولات فاسد، راههایی وجود دارد که در این مطلب میخوانید.
تقلب در شیر
مخلوط کردن شیر حیوانات مختلف: شیر حیوانات مختلف در برخی از نقاط دنیا، دارای قیمت متفاوتی است. برای نمونه در مملکت ما شیر گوسفند مطلوبتر از شیر گاو است و به همین جهت متقلبین شیر گوسفند را با مقداری شیر بز یا گاو مخلوط میکنند و به فروش میرسانند.
اضافه کردن آب به شیر: چون با اضافه کردن آب، حالت و رنگ شیر تغییر چندانی نمیکند، لذا برخی از فروشندگان سودجو مقداری آب به شیر اضافه نموده و به بازار عرضه میکنند. عدهای از متقلبین ابتدا مقداری از چربی شیر را میگیرند. در این صورت وزن مخصوص شیر افزایش مییابد. حال اگر مقداری آب افزوده شود، این دو تقلب با استفاده از وزن مخصوص شناخته نمیشود.
اضافه کردن نشاسته به شیر: برای این که شیر مخلوط شده با آب به سادگی تشخیص داده نشود، متقلبین مقداری نشاسته به شیر اضافه میکنند، به نحوی که غلظت آن در حد شیر طبیعی باشد.
اضافه کردن جوش شیرین به شیر: شیر در طی مراحل تولید، نگهداری و توزیع از راههای گوناگون آلوده میشود و چنانچه در شرایط نامساعد و غیربهداشتی نگهداری شود به سرعت فاسد میگردد. شیر آلوده و فاسد در اثر حرارت لخته شده و به دو بخش مایع و دلمه تبدیل میگردد که این عمل به علت بالا رفتن مقدار اسیدهای آلی سنتز شده توسط میکروبهای آلوده کننده شیر میباشد و بیانکننده این است که شیر فاسد بوده است.
برای پوشاندن عیب و فساد شیر، دامداران یا فروشندگان شیر متقلب، مقداری جوش شیرین به شیر فاسد میافزایند که موجب خنثی شدن اسیدهای سنتز شده توسط میکروبها شده و به این ترتیب شیر در اثر حرارت، لخته و دلمه نمیشود و فساد آن مخفی میماند. در حالی که سایر مواد مضر حاصل از میکروبها ممکن است همچنان فعال باقی بماند و با مصرف شیر فاسد اختلالاتی در بدن به وجود آید.
افزودن کرومات و بیکرومات پتاسیم درشیر: عدهای از دامداریها به جای جوش شیرین، مقداری کرومات و بیکرومات پتاسیم به شیر فاسد و ترش شده اضافه میکنند تا از لخته شدن آن طی فرآیند حرارتی جلوگیری شود.
بیشتر بدانیم:
کنترل کیفیت شیر با کمک آزمایش تست الکل
کشف ماده ضد سرطان معده در شیر گاو
تقلب در کره
اضافه کردن آب به کره: مقدار آب موجود در روغن حیوانی حدود صفر و مقدار آب موجود در کره حدود ۲۰ تا ۲۵درصد است. عدهای از متقلبین برای بالا بردن وزن کره، مقداری آب یا کازئین و آب به آن میافزایند. به این ترتیب که آب ولرم را با کره مالش میدهند یا آب را با کره در دستگاههای ویژهای به صورت امولسیون درمیآورند. در نتیجه مقدار آب کره از حدود ۲۰درصد، گاهی تا ۴۰درصد افزایش مییابد. برای سهولت جذب آب، مقداری کازئین، کازئینات سدیم یا مواد جاذب رطوبت دیگری مانند کلر و سدیم به کره اضافه میکنند؛ بنابراین وزن آب و کازئین به وزن کره اضافه میشود و از مقدار چربی آن کاسته میگردد.
اضافه کردن چربیهای حیوانی یا نباتی (مانند مارگارین) به کره: در این حالت نیز چون قیمت روغنها و چربیها از کره ارزانتر است، این عمل برای افراد متقلب مقرون به صرفه میباشد.
اضافه کردن مواد رنگی به کره: گاهی رنگ زرد کره، مطلوب و مورد توجه مصرفکنندگان است. به همین جهت تولیدکنندگان کره آن را با مواد رنگی مخلوط میکنند که تعدادی از این مواد رنگی ازدسته مواد افزودنی مجاز مانند ویتامینهای A و B هستند و پارهای دیگر ممکن استاز مواد افزودنی غیرمجاز و خطرناک باشند.
افزودن بیکرومات به کره: در مواردی برای جلوگیری از بروز نشانههای تندی و ترشی کره، بیکرومات به آن افزوده میشود.
تقلب در کشک
برخی از متقلبین برای تهیه کشک، آرد و روغن نباتی و اسانس را با یکدیگر مخلوط نموده و به نام کشک مرغوب به فروش میرسانند.
منبع: سایت بهداشت محیط ایران