اکسی تتراسایکلین 10%، تتروکسی 10

به گزارش «سرویس اطلاعات دارویی» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ تتراسایکلین‌ها آنتی‌بیوتیک‌های وسیع‌الطیفی هستند که علیه گونه‌های زیادی از باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی موثرند. همچنین علیه تعدادی از بیماریهای ناشی از مایکوپلاسما، ریکتزیا، کلامیدیا و بیماریهای ناشی از بابزیا و آناپلاسما نیزموثرند. مکانیسم اثر آن به این صورت است که به  تحت واحد 30S ریبوزوم‌های باکتری متصل می‌شود و تولید پروتئین را مهار می‌کنند.

نحوه عمل به این ترتیب است که اتصال کمپلکس aminoacyl - tRNA به مجموعه ریبوزوم - mRNA  انجام نمی‌گیرد که نتیجه آن مهار تکثیر باکتری می‌باشد. تتراسایکلین‌ها عموما باکتریواستات هستند ولی در غلظت‌های بالا خاصیت باکتریوسیدی نیز دارند که دلیل آن از بین رفتن غشاء سیتوپلاسمی ارگانیسم‌ها می‌باشد.

فارماکوکینتیک اکسی تتراسایکلین

بعد از تجویز اکسی تتراسیکلین بروش عضلانی، سریعا وارد خون شده و مقادیر بالای آن در بافتها ایجاد می‌شود. از آنجائی‌که به نسبت بالایی به پروتئین‌های سرم متصل می‌شود، مقدار موثری از آن در ارگانیسم در مدت زمان طولانی حفظ می‌شود. بنابراین این دارو برای تجویز به فواصل هر 24 ساعت مناسب است.

اکسی تتراسیکلین سریعاً در تمامی بافت‌ها و مایعات بدن توزیع می‌شود و حداکثر غلظت آن در کلیه‌ها، کبد، صفرا، ریه، طحال و استخوان و حداقل غلظت دارو در مایع سینوویال، مایع پروستاتیک و CSF  می‌باشد. اکسی تتراسیکلین از خون توسط کبد گرفته می‌شود و متابولیزه می‌شود. دارو از طریق کلیه‌ها و دستگاه گوارش (صفرا) دفع می‌شود که عموماً 50% تا 80% آن از طریق ادرار دفع می‌شود. دفع دارو از طریق شیر هم وجود دارد.

موارد مصرف تتروکسی 10

اکسی تتراسایکلین یک آنتی‌بیوتیک وسیع‌الطیف است که از آن برای پیشگیری و درمان عفونت‌های ناشی از ارگانیسم‌های حساس به اکسی تتراسایکلین مانند بیشتر باکتریهای گرم مثبت و تعدادی از با کتریهای گرم منفی و اکتینومایست و ریکتزیا و موارد زیر استفاده می‌شود. عفونت‌های عمومی شامل انتریت باکتریایی، متریت، ، پنومونی، پیودرما تیت و آناپلاسموز 

مقدار مصرف: 20 - 10 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 3 تا 5 روز  

روش مصرف: به روش عضلانی عمیق یا زیر پوستی تزریق شود.

عوارض جانبی اکسی تتراسایکلین

احتمال بروز تورم و نکروز در محل تزریق عضلانی وجود دارد.

احتمال بروز واکنش‌های ازدیاد حساسیت وجود دارد مثلا درگربه‌ها ممکن است که واکنش (تب دارویی) با علایم استفراغ، اسهال، افسردگی و بی اشتهایی اتفاق بیفتد. احتمال بروز عوارض گوارشی متعاقب تجویز دارو به روش عضلانی وجود دارد.

موارد احتیاط

تزریق سریع وریدی منجر به کاهش فشار خون و کلاپس ناگهانی می‌شود.

مواردی ازضایعات کلیوی و اثرات هپاتوتوکسیک ناشی از دوز زیاد دارو گزارش شده است.

تداخل دارویی

اکسی تتراسیکلین با پنی‌سیلین‌ها، آمینوگلیکوزیدها شامل استرپتومایسین، نئومایسین، جنتامایسین، سفالوسپورین‌ها و پلی میکسین‌ها اثر آنتا گونیستی دارد.

زمان پرهیز از مصرف تتروکسی 10

گوشت: 15 روز پس از آخرین تزریق 

شیر:  3 روز پس از آخرین تزر یق 

شرایط نگهداری

در دمای  کمتر از 30 درجه سانتی گراد و دور از نور نگهداری شود. از یخ زدگی دارو جلوگیری شود.

بسته‌بندی

این دارو  در ویال 20 ، 50 و 100 میلی‌لیتری عرضه می‌گردند.

تتروکسی 10
بسته بندی سابق این محصول