آماده سازی سالن جهت ورود جوجه:
به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور، آبزیان و حیوانات خانگی»؛ برای ورود جوجه باید سالن را بعد از شستشو با آب و با استفاده از فرمالین ضدعفونی نموده و سپس ۱/۳ سطح سالن با استفاده از پلاستیک یا برزنت جدا شود. پوشال جهت بستر و یا روزنامه در سطح سالن پهن و سپس آبخوریهای دستی و سینیهای دانخوری را به میزان مورد نیاز در سطح مورد نظر پخش نمود.
با استفاده از فرمالین و پرمنگنات باید سالن گاز داده شود و بعد از ۲۴ ساعت هوای سالن توسط هواکش تخلیه شود به نحوی که سالن از گاز تخلیه گردد. حرارت سالن را حدود ۲۵ درجه سانتیگراد تنظیم گردد و از قرار گرفتن آبخوری و یا دانخوری در نزدیک منبع حرارتی جلوگیری شود.
در ۱۲ ساعت اولیه ورود جوجه بهتر است از آرد ذرت جهت تغذیه جوجهها استفاده گردد و سعی شود جوجهها حرکت داده شوند. همچنین جهت پخش بهتر دان از ته کارتن نیز استفاده میشود. لازم به ذکر است برای جلوگیری از آبریزی باید پوشال بطور یکنواخت در سالن پخش شود تا ناهمواری مخصوصا در زیر آبخوریها ایجاد نشود.
از تجمع جوجهها در یک محل باید جلوگیری شود. بهترین روش تنظیم حرارت و جلوگیری از ایجاد کوران است بدین صورت پخش جوجهها یکنواخت میشوند.
برای جلوگیری از بروز بیماری و ایجاد گله یکنواخت باید از روش پرورش تک سنی استفاده شود.
تخلیه جوجه باید بطور یکنواخت در سطح سالن پخش و امکان دسترسی جوجه به آب و دان باید کنترل شود.
حرارت سالن بعد از تخلیه جوجه باید حدود ۳۵ الی ۳۶ درجه سانتیگراد تنظیم شود.
تنظیم حرارت و رطوبت و تهویه:
دمای سالن را باید به مرور کاهش داد و در پایان هفته اول به ۳۱ درجه سانتیگراد رساند و سپس هر هفته دو درجه از رفتار جوجه برای تعیین مناسب بودن دما استفاده میشود. دما كم و رطوبت بطور مکرر باید بررسی شود.
در سه روز اول دوره پرورش رطوبت بالای ۷۰ درصد و بقیه دوره ۵۰ درصد در نظر گرفته شود.
کاهش دما و رطوبت سالن میتواند باعث ضعف در عملکرد و کاهش یکنواختی گله شود.
همزمان با تنظیم دمای سالن، رطوبت آن نیز با استفاده از مه پاش سالن باید کنترل و نیز با استفاده از هواکشهای هوای سالن را از وجود گرد و خاک و گازهای سمی پاک نمود.
نوردهی:
میزان نور مورد نیاز دو روز اول ۱۰۰ لوکس است و سپس آن را باید به ۵۰ لوکس رساند. توصیه شده است که در پرورش بوقلمون گوشتی طبق از برنامه خاموشی استفاده شود.
شدت نور باید در سالن یکنواخت باشد و کاهش زود هنگام طول روشنایی در هفته اول فعالیت تغذیهای و وزن را کم خواهد کرد.
مدیریت پرورش:
هدف از پرورش امکان دستیابی هر گله به وزن مطلوب و مورد نظر با حفظ ویژگیهای کیفی آن است. جهت رسیدن به این هدف توجه به نکات زیر ضروری است:
پرورش جداگانه جنسهای مختلف به یکنواختی گله کمک میکند. رعایت تراکم گله نیز به یکنواختی آن کمک میکند.
بطور مکرر هر هفته باید وزنکشی بطور تصادفی در سالن انجام گیرد و وزن جوجه با وزن مطلوب مورد نظر مقایسه گردد. وزن مطلوب جوجه در نژادهای مختلف متفاوت بوده و برای این منظور باید وزن توصیه شده توسط کارخانه تولید کننده جوجه را در نظر گرفت. جهت کنترل رشد در حد کمتر از حداکثر پتانسیل وزنگیری روزانه بعد از هفته اول تا تکامل اولیه سیستم اسکلتی ایمنی و قلبی و ریوی میتوان از تعدیل رشد استفاده کرد. در این راستا برنامههای محدودیت غذایی و نوری قابل اجرا هستند.
مصرف روزانه دان باید کنترل و توزین و امکان دسترسی یکسان گله به دان باید فراهم شود. پرت دان و هدر رفتن آن بسیار مهم است و جهت جلوگیری از آن باید دانخوریها مرتبا تنظیم گردد و البته نوک چینی نیز در این مورد اثر مثبت دارد.
مدیریت قبل از کشتار:
حفظ مرغوبیت بوقلمون در زمان بارگیری و حمل آن به کشتارگاه بسیار مهم است. جهت جلوگیری از موجود بودن باقیمانده داروئی در گوشت، کوکسیدویو استات چهار روز قبل از کشتار قطع شود. از تغذیه با ذرت آسیاب نشده بپرهیزد و سه ساعت قبل از کشتار از مصرف دان جلوگیری شود.
برنامه محدودیت نوری را میتوان یک هفته قبل از کشتار قطع کرد.
در موقع بارگیری بوقلمون نور سالن باید قطع شود و در صورت امکان از توری جهت محدود کردن گله استفاده شود.
در زمان حمل نیز به فضای لازم جهت هر بوقلمون باید توجه نمود و حتىالامکان از حمل بوقلمونهایی غیر هم وزن در یک قفسه جلوگیری شود.
تغذيه:
گردآوری طیفی از جیرههای متعادل که نیاز تغذیهای بوقلمون گوشتی را در همه مراحل رشد تامین نماید و بازده و سوددهی را به حداکثر برساند بسیار مهم و ضروری است. جیره ضمن برآورده کردن نیازهای بوقلمون به انرژی پروتئین، اسیدهای آمینه، مواد معدنی و ویتامینها و اسیدهای چرب ضروری باید قیمت مناسب نیز داشته باشد. دان همواره باید تازه و از نظر ترکیبات متعادل باشد. تنوع مواد غذایی در جیره حائز اهمیت است. احتیاجات غذایی بوقلمون گوشتی در سنین مختلف آمده است.
هفته اول و دوم به میزان ویتامین D3 جیره بسیار توجه شود و مصرف ۱۰۰۰ واحد بینالملل به ازای هر جوجه در روز از ویتامین D3 به منظور پیشگیری از بروز مشکلات ناشی از ریکتزیا یا نرمی استخوان در سنین بالاتر توصیه میشود.
کیفیت جوجه:
جوجه یک روزه را باید از محل معتبر تهیه نمود و تمامی اطلاعات بهداشتی در مورد جوجه و گله مادر را از محل تهیه جوجه باید کسب نمود.
برای رعایت امنیت زیستی گله باید به این موارد توجه نمود:
- پرورش گله تک سن
- استفاده از لباس کار و چکمه بکارگیری حوضچه ضدعفونی هنگام ورود
- جلوگیری از رفت و آمـد بـه واحـدهـای دیگـر
- استفاده از مواد اولیه غذایی سالم و تازه (از واحدهای دیگر پرورش طيور حتى الامکان دان تهیه نشود)
- جلوگیری از ورود پرندگان به انباردان و عایق بودن سقف انبار و جلوگیری از رطوبت زیاد در انباردان باید توجه داشت
حسن نظری زاده، سید مهرداد هاشمیان