به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور، آبزیان و حیوانات خانگی»؛ مرغداری باید با دقت نگهداری شود، چراکه انگلهای زیادی وجود دارند که مرغها را تحت تاثیر قرار میدهند. بسیاری از این موارد نامطلوب به کوچکترین شکافی میلغزند و مرغ و جوجهها را آلوده میکنند. حذف برخی از آنها دشوار است و برخی دیگر نیز برای مرغها کشنده هستند. برروی انگلهای اصلی که احتمال حمله آنها به مرغداری شما وجود دارد و در صورت لزوم روی راهحلهایی که باید از آنها استفاده کنید تمرکز کنید.
در اینجا انگلهای اصلی که احتمالاً به مرغداری کوچک شما حمله میکنند و درمانهای مناسب آنها آورده شده است.
کوکسیدیوز
کوکسیدیوز بیماری است که توسط ایمریا، انگلی که در روده جوجهها ته نشین شده و ایجاد میشود، به جوجهها منتقل میشود. بسیار مسری است، در هفت نوع مختلف وجود دارد و میتواند باعث مدفوع خونی شود.
این انگل از طریق تخمهای عامل، تخمکها که به ویژه مقاوم هستند، منتقل میشود. آنها در واقع میتوانند سالها در محیط خود (خارج از بدن مرغ) زنده بمانند. آنها معمولاً از مزرعهای به مزرعه دیگر از طریق هوا یا کفش منتقل میشوند.
بنابراین این انگل بسیار فراگیر است، اما به طور سیستماتیک ایجاد نمیشود. این بیماری عمدتاً در فضاهایی که به طور منظم تمیز و ضدعفونی نمیشوند، بروز میکند. برای انتشار، کوکسیدیوز به جمعیت زیادی از انگلها یا جوجههای ضعیف نیاز دارد.
متأسفانه این آسیب شایع بوده و عامل مرگ و میر بسیاری است.
درمان
محصولات خاصی در برابر کوکسیدیوز برای جلوگیری از خطر یا مبارزه با تهاجم ثابت وجود دارد. با این حال، این محصولات گران هستند و عمدتا برای مزارع صنعتی در نظر گرفته شده است.
کرمهای روده
کرمهای رودهای که در جوجهها رایج است نیز عامل مرگ و میر بسیاری هستند. گونههای مختلفی از کرمها مانند کرمهای نواری، کرمهای گرد، هتراکیسها یا حتی سنگاموزها وجود دارند که علائم کم و بیش جدی ایجاد میکنند.
بسته به انگل مورد نظر، میتوانیم در جوجهها مشکلاتی مانند اسهال کفآلود، نرم و متورم شدن محصول، کاهش اشتها، خستگی شدید، کاهش تخمگذاری یا حتی کمخونی را در جوجهها مشاهده کنیم. مرغها توسط مدفوع خود آلوده میشوند، تخم کرمها در مدفوع تخلیه میشوند.
درمان
هیچ درمانی برای از بین بردن کرمهای روده وجود ندارد. هنگامی که یک مرغ تحت تأثیر قرار میگیرد، سلامت آن تا زمانی که بمیرد رو به زوال میرود. از سوی دیگر، تجویز منظم کرم ضدکرم برای جلوگیری از خطر و محافظت از مرغها ضروری است.
لازم به ذکر است که در صورت ابتلا یک مرغ، تمامی طیور باید کرم زدایی شوند. علاوه بر این، تخمهای گذاشته شده نباید مصرف شوند.
شپش و کک
شپش از سلولهای مرده پوست جوجهها و پرهای آنها تغذیه میکند. آنها به طور دائم روی بدن مرغ زندگی نمیکنند، اما در محیط خود مانند کک رایج هستند. وجود آنها قابل مشاهده است، زیرا مرغ آلوده پرهای خود را از دست میدهد، خراشیده میشود و آثار گزش روی پوست آن قابل مشاهده است.
درمان
با تهیه سینی حاوی مخلوطی از ماسه، خاک و خاکستر میتوان از هجوم کک و شپش جلوگیری کرد. آنها به طور طبیعی در آن میغلتند و در نتیجه خودشان از شر این انگلها خلاص میشوند.
در صورت تهاجم اثبات شده، میتوانید از ضدانگلهای طبیعی مانند خاک دیاتومه و پودر پیرتروم استفاده کنید. آنها را روی بالهای مرغ، پرهای آنها و در کل قفسه مرغ بپاشید.
جرب قرمز
شپشهای قرمز برای جوجهها بسیار خطرناکتر از شپشهای معمولی هستند. آنها شبها به شکافهای مرغداری نفوذ میکنند و مانند بسیاری از انگلهای دیگر در هنگام خواب از خون مرغها تغذیه میکنند، مرغها در عرض چند روز میمیرند. برای جلوگیری از مرگ و میر باید سریع عمل کرد.
جربهای قرمز در چندین گونه وجود دارند که باعث بیماری میشوند، از جمله انواع گال.
Cnemidocoptes laevis کنهای است که مسئول ایجاد شکلی بسیار مسری از بیماریست و شناسایی آن دشوار است. در واقع، مرغ مبتلا هنگام پوست اندازی پرهای خود را خراش داده و از دست میدهد. با این حال، به طور کلی ضعیف تر است.
Cnemidocoptes mutans کنه مسئول بیماری گال پا است. همانطور که از نام آن پیداست، این بیماری عمدتاً در پاهای مرغ که با پوستههای زرد رنگ و تودههای تغییر شکل یافته پوشیده شده است. حیوان میلنگد و رنج میبرد. خطر عفونت بالاست.
درمان
برای پیشگیری، سعی کنید بهداشت کامل را در محیط مرغها حفظ کنید. به ویژه ضروری است که هر روز مرغداری را به خوبی تهویه کنید و اجازه دهید نور طبیعی وارد آن شود.
برای مبارزه با گال، هر 7 تا 10 روز یکبار روغن کاد – روغن جگر ماهی - (30% روغن کاد رقیق شده با 70% روغن زیتون) را در مناطق آلوده بمالید تا زمانی که علائم بیماری از بین بروند.
برای از بین بردن جربهای قرمز، خاک دیاتومه را روی پرندگان و در کل قفسه مرغ بپاشید. برای عمل تا شب صبر کنید، زیرا در این زمان کنهها بیرون میآیند. کل مرغداری را ضدعفونی کنید، هر گوشه و کناری را بشویید و برس بکشید. هر بستر باقی مانده باید سوزانده و جایگزین شود.
این عمل باید چندین بار تکرار شود، زیرا لارو کنه میتواند زنده بماند و بعد از جوجهریزی نسل جدیدی از شپش را به دنیا بیاورد.
چه علائمی باید رعایت شود؟
علائم هجوم انگلها به مرغداری باید رعایت شود تا در سریعترین زمان ممکن عمل شود. در موارد کمتر جدی، انگلهای تثبیتشده میتوانند به سختی جابجا شوند، اما اگر شما در اسرع وقت به مسائل رسیدگی نکنید، دیگران میتوانند در عرض چند روز باعث مرگ ساکنان کوچک شما شوند.
بنابراین، در صورت مشاهده علائم مشکوک زیر، باید به حمله انگلی مشکوک شد:
- جوجهها فعالیت کمتری دارند.
- اشتهای پرندگان کاهش مییابد.
- تخمگذاری کاهش مییابد.
- تغییر ظاهر مدفوع.
- رنگ پرها، پوست و/یا تاج تغییر میکند.
- جوجهها بیشتر خودشان را میخراشند.
- جوجهها به هم نوک میزنند.
محافظت از مرغداری در برابر انگل ها
مرغداری تمیز
برای جلوگیری از خطرات، اطمینان از تمیزی مرغداری ضروری است. باید به طور منظم ضدعفونی شود و با توجه خاصی تمیز شود. به گوشهها و مفاصل مرغداری توجه کنید زیرا انگلها در آنجا نفوذ کرده و در آنجا ساکن میشوند.
همچنین مطمئن شوید که ظروف آب و غذا را به طور کامل تمیز کنید تا از هرگونه خطر کپک و جلبک جلوگیری کنید.
جوجههای محافظت شده
از تمرکز بیش از حد مرغها در فضای کوچک خودداری کنید. مرغها به فضا نیاز دارد، یک مرغداری بزرگ فراهم کنید تا خیلی نزدیک به هم نباشند، زیرا این امر باعث افزایش انگلها و بیماریها میشود.
اگر جوجههای جدیدی آوردید، برای احتیاط آنها را برای چند روز از ساکنان خود جدا کنید. حداقل دو هفته لازم است. به همین ترتیب، افراد جوان باید تا زمانی که ایمنی آنها رشد میکند، از افراد مسن دور نگه داشته شوند.
همچنین به یاد داشته باشید که از مرغداری خود در برابر برخی شکارچیان یا حیوانات محافظت کنید. برای جلوگیری از نزدیکی سارها و گنجشکها، تورهای ضدپرنده نصب کنید و فضا را به خوبی حصار بکشید تا از هجوم موش جلوگیری شود.
در صورت تهاجم انگلی به سرعت عمل کنیم
در صورت کوچکترین نشانه حمله انگلی، با جداسازی فوری حیوانی که رفتار مشکوک از خود نشان میدهد، هر چه سریعتر اقدام کنید. در واقع، انگلها میتوانند به محض اینکه یکی از آنها تحت تأثیر قرار میگیرد خیلی سریع به مرغهای دیگر سرایت کنند.