به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور، آبزیان و حیوانات خانگی»؛ به نقل از تابناک، از اواخر اردیبهشت ماه پارسال و با حذف ارز ترجیحی قیمت برخی از کالاهای اساسی و محصولات پرمصرف غذایی، با افزایش قیمت قابلتوجهی روبهرو شد. علاوه بر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، افزایش جهانی قیمت نهادههای دامی، هزینه تولید گوشت مرغ و گوشت قرمز را چند برابر کرد.
مقایسه قیمت هر کیلو گوشت قرمز، پیش از حذف ارز ترجیحی در هفتههای اخیر، خبر از افزایش ۲ برابری قیمت این کالای اساسی میدهد. اما وجود این تفاسیر، بررسی برخی مقایسههای انجام شده از قیمت گوشت در ایران و بعضی از کشورها، اعداد و ارقام عجیبی را نشان میدهد.
در بعضی از اخبار منتشر شده میخوانیم؛ «قیمت دام زنده گوسفندی به کیلویی ۱۸۷ هزار تومان رسیده است. همین گوسفند زمانی که به شقه تبدیل میشود، تب بازار را بالاتر هم میبرد؛ بهطوریکه قیمت آن در میدان میوهوترهبار بهمن تهران به ۳۵۰ تا ۴۰۰ و در سایر بازارهای کشور به بیشتر از ۴۰۰ هزار تومان میرسد.
اما قیمت گوشت در ایران چندبرابر فقیرترین کشورهای جهان است ازجمله مغولستان، روآندا و تانزانیا. شاخص قیمت گوشت در این کشورها به ترتیب ۴۵.۷ واحد، ۴۷ واحد و ۴۷.۹ واحد است. اما همین شاخص در ایران به بیشتر از ۱۰۶ واحد میرسد.»
چرا قیمت گوشت قرمز در بعضی کشورها در مقایسه با ایران پایینتر است؟
در همین رابطه، منصور پوریان، رئیس شورای تأمینکنندگان دام در خصوص علت ارزانی قیمت گوشت در برخی از کشورها درمقایسه با ایران اینگونه شرح میدهد: طبیعتاً هزینه تولید گوشت در ایران نسبت به کشورهای مرتعی مانند روسیه، ارمنستان، گرجستان و مغولستان به دلیل شرایط آبوهوایی خشک و نبود مراتع کافی، گرانتر تمام میشود. دام زنده در آسیای میانه بهازای هر کیلوگرم، ۳.۷ یورو است که تقریباً با قیمت رسمی دام در ایران برابری میکند.
پوریان با اشاره به عدم مشکل در تأمین گوشت موردنیاز بازار، بیان کرد: در حال حاضر گوشت قرمز در بازار بسیار فراوان است؛ اما مشکل اصلی و عاملی که مردم را آزار میدهد، قیمت گوشت است؛ در واقع وضعیت بهگونهای است که مردم در خرید گوشت گوساله و گوسفندی ناتوان هستند.
عوامل گرانی گوشت قرمز
او درمورد عوامل گرانی گوشت در بازار اظهار نمود: در حال حاضر علت گرانی گوشت، به فراوانی عنصر اصلی که دام زنده است ارتباطی ندارد؛ بلکه وضعیت موجود در کف بازار، افزایش سرسامآور محصولات مرتبط با تولید گوشت، افزایش هزینههای اجاره و نگهداری محلهای فروش و پرورش دام و حملونقل باعث بالارفتن قیمت تمام شده گوشت برای مصرفکنندگان شده است.
پوریان افزود: عدهای بیان میکنند که گوشت در بازار با کمبود مواجه است؛ اما این موضوع کاملاً غیرکارشناسی است و صحت ندارد. در بحث عرضه دام زنده یا گوشت هیچ مشکلی وجود ندارد و به فراوانی یافت میشود. همچنین دولت برای اینکه مردم بتوانند گوشت به قیمت مناسب تهیه کنند، تصمیم به واردات گرفت که بخشی از آن در انتهای سال گذشته و ابتدای سال جاری بهصورت گرم و منجمد انجام شده است.
ایران میتواند از کشورهای آفریقایی گوشت وارد کند
وی در خصوص واردات گوشت از کشور کنیا و ظرفیت بسیار خوب این کشور در زمینه تأمین گوشت اظهار کرد: کنیا از تأمینکنندگان گوشت کشورهای حوزه خلیجفارس مانند امارات قطر کویت و عمان نیز به شمار میرود. همچنین قیمت گوشت وارداتی از کنیا بسیار مناسب بوده و از نظر کیفیت نیز رقابتپذیر است.
رئیس شورای تأمینکنندگان دام افزود: درگذشته بخش قابلتوجهی گوشت گوساله، از برزیل وارد میشد؛ اما ازآنجاییکه حملونقل کالا از این کشور به ایران بسیار بالا و زمان بر است، بنابراین کشور کنیا میتواند جایگزین خوبی برای بازار گوشت گوساله در ایران باشد.
قیمت گوشت قرمز ثبات مییابد؟
پوریان درمورد قیمت گوشت در بازار بیان نمود: قیمت لاشه گوشت گوسفندی درجه ۱ در بازار، ۳۲۰ هزار تومان و برای مصرفکننده ۳۵۰ هزار تومان میباشد. در خصوص لاشهگوشت گوسفندی در بازار نوساناتی وجود دارد؛ اما این نوسانات قابلکنترل هستند.
وی اضافه کرد: قیمت لاشه در اوایل هفته گذشته تا ۳۸۵ هزار تومان افزایش یافته بود؛ اما قیمت آن کاهش پیدا کرد و به ۳۵۰ هزار تومان رسید؛ دام زنده نیز که نسبت به ابتدای هفته گذشته کاهش قیمت داشتهایم، در محدوده ۱۸۰ هزار تومان است. این کاهش قیمت ازآنجاییکه واردات گوشت به میزان فراوانی در حال انجام است ادامهدار خواهد بود و شاهد ثبات قیمت گوشت در روزهای آتی خواهیم بود.
رئیس شورای تأمینکنندگان دام با اشاره به اینکه واردات ممکن است به تولیدکنندگان آسیب وارد کند اظهار نمود: وقتی واردات افزایش پیدا میکند بازار مصرف از لحاظ قیمتی کنترل خواهد شد؛ اما تولید داخل بلااستفاده خواهد ماند و به علت هزینههای بالای تولید گوشت، تولیدکنندگان ما آسیب میبینند.
پوریان افزود: اما برای تولیدات داخل نیز راهحل وجود دارد و تولیدکنندگان گوشت میتوانند برای جبران هزینههای خود، گوشتهای تولید شده را صادر نمایند و این موضوع نیز مستلزم آزادسازی صادرات گوشت است.
وی با اشاره به اینکه کل برنامهریزیها برای بازار مصرف براساس واردات تنظیم شده است، گفت: قرار است به میزان زیادی گوشت وارد شود تا از طریق واردات، کل نیاز بازار از نظر کیفیت و قیمت مناسب تأمین شود.