به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ درصورت هدفگذاری برای تولید گوشت بلدرچین و فروش هفتگی آن، معمولاً ۷ سالن مجزا تأسیس و در هر قسمت جوجهها بهصورت هفتگی در هر سالن به شکل یک جا وارد و یک جا خارج میشوند.
معمولاً در هفته اول پرورش، جوجهها در زیر مادر مصنوعی (لامپهای حرارتی مادون قرمز) نگهداری میشوند.
در چند روز اول، رطوبت به میزان 75-65 درصد و بعد از آن به حداقل ۵۰-6۰ درصد کاهش مییابد.
دما در روزهای ابتدایی هفته اول ۳۷ تا ۳۸ درجه سانتیگراد، سپس 36 و طی هفته دوم به 35 درجه سانتیگراد رسانده و پس از آن هر سه روز یک بار ۲ درجه کاهش داده شود تا دمای سالن به ۲۶ درجه سانتیگراد برسد.
جدول ۳- برنامههای نوری پیشنهادی برای دوره پرورش بلدرچین گوشتی
(دکتر قیصری) |
سن (هفته) |
برنامه اول ساعات روشنایی |
برنامه دوم ساعات روشنایی |
شدت نور (لوکس) |
1 |
24 |
24 |
60 |
2 |
23 |
16 |
40 |
3 |
23 |
16 |
10 |
4 |
23 |
16 |
10 |
5 |
23 |
16 |
10 |
6 |
23 |
16 |
10 |
در بلدرچین نیز مانند سایر طیور، جوجهها پس از تفریخ و ورود به سالن پرورش، بایستی دسترسی آزاد به آب و خوراک داشته باشند.
جوجه بلدرچین میتواند با خوراک کامل به شکل پلت خردشده یا کرامبل (Crumble) و یا آردی (Mash) تغذیه شود.
دورههای خوراکدهی پیشنهادی برای دوره پرورش بلدرچین نیز شامل تغذیه با خوراک سوپر استارتر غنیشده با افزودنیهای خاص ویژه هفته اول (۷-۱ روزگی)، خوراک آغازین (۸ - ۲۱ روزگی) و رشد (۲۲روزگی تا کشتار) میباشند.
میزان مصرف خوراک در کل دوره پرورش بلدرچین گوشتی نیز بسته به ژنتیک جوجه، شرایط محیطی و مدیریتی پرورش نیز 650 تا ۸۰۰ گرم بوده و وزن پایانی پرنده در هنگام کشتار بسته به سن کشتار بین ۲۵۰-۳۰۰ گرم متغیر است.
بازده لاشه بلدرچین بین ۷۵ تا 85 درصد هست.
در ارتباط با مدیریت تغذیه بلدرچین نیز لازم به ذکر است جهت تهیه خوراک کامل به شکل آردی توسط پرورشدهندگان محترم، میتوان بر اساس فرمولهای تنظیم شده و متعادل برای مراحل مختلف، هریک از اقلام مورد نیاز برای جیره کامل را بهطور جداگانه تهیه و نسبت به ساخت جیره کامل و بالانس اقدام نمود.
علاوه بر این روش دیگر برای تهیه جیره کامل دورههای رشد یا تخمگذاری، استفاده از کنسانترههای تخصصی 2/5 (25 کیلو در تن خوراک) یا 5 درصد (۵۰ کیلو در تن خوراک) است.
نمودار1- میانگین وزن بلدرچینهای تغذیهشده با خوراک کامل یا کنسانتره 50% ویژه بلدرچین گوشتی در سنین مختلف
بدین ترتیب کنسانترههای فوق، بایستی تأمینکننده بخش مهمی از ریز مغذیهای موردنیاز پرندگان و همچنین مواد افزودنی مختلف بوده و بخش دیگر آن نیز بر اساس جیره پیشنهادی شرکت تولیدکننده کنسانتره با استفاده از دیگر اقلام خوراکی از جمله ذرت، کنجاله سویا، روغن، کربنات کلسیم، نمک و .... تأمین شوند.