کنترل کیفیت جوجه کشی

جداسازی و حفاظت:

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور، آبزیان و حیوانات خانگی»؛ مزارع مادر و جوجه‌کشی هر دو باید از سایر مرغداری‌ها و دامداری‌ها دور باشند تا از ورود اجرام بیماری‌زا جلوگیری شود. به همین دلیل باید از ورود بازدیدکنندگان به مرغداری و جوجه‌کشی جلوگیری شود.

افرادی که در قسمت مرغ مادر کار می‌کنند برای هر مرتبه بازدید از مرغداری باید از چکمه‌های لاستیکی و روپوش‌های ضدعفونی شده استفاده کنند. چکمه‌های لاستیکی بهتر از پلاستیکی است زیرا آسان‌تر ضدعفونی می‌شوند. چکمه‌های پلاستیکی شکننده بوده و حتی بعد از چند قدم راه رفتن روی نقاط بتونی یا روی ریگ یا روی اسلت‌ها را ممکن است سوراخ کند. بهترین برنامه‌های بهسازی در جوجه‌کشی شامل فراهم کردن امکانات برای دوش گرفتن و تعویض لباس‌ها و کفش‌ها برای کلیه کارکنان و بازدیدکنندگان می‌باشد.

طرح و خط تولید:

طرح تشکیلات جوجه‌کشی، خط و مسیر کار افراد و هوا از همان راهی باید باشد که تخم‌مرغ‌ها طی می‌کنند تا جایی که ممکن است از درهای یک طرفه باید استفاده کرد تا از برگشت آلودگی از نقاط کثیف به نقاط تمیز جلوگیری شود.پ

شرایط ایده‌آل این است که هر اتاق برای خود سیستم تهویه مستقل داشته باشد. اتاق‌های تمیز مخصوصا أتاق مربوط به تهیه واکسن به یک سیستم تهویه با فشار مثبت احتیاج دارند، در صورتی که اتاق‌های آلوده مانند بخش سینی‌شویی و سالن‌هایی که هچرها در آن قرار دارند باید مجهز به سیستم تهویه بافشار منفی باشند. سیستم‌های تهویه حتى الامکان باید هوای تازه و تمیز را به داخل جوجه‌کشی پخش نماید. مدیر بخش جوجه‌کشی که مفهوم هوای تازه و تمیز را به عنوان یک عامل ضد آلودگی در نظر می‌گیرد کمتر با مشکلات بهداشتی درگیر می‌شود مخصوصا در زمستان که بسیاری از جوجه‌کشی‌ها برای صرفه‌جویی در انرژی از تهویه کمتری می‌خواهند استفاده کنند. تبادل و تعویض سریع هوای راکد و آلوده با هوای تازه هرچه زودتر یا بیشتر آلودگی را حذف کرده و به عنوان یک عامل ضدعفونی عمل می‌کند.

تمیز کاری:

تلاش وجدانی برای تمیزکاری از ضدعفونی کردن مهم‌تر است. همه مواد ضدعفونی در تمیزکاری مقدماتی موثر هستند. ذرات و مواد آلی موجود در دستگاه جوجه‌کشی باعث خنثی کردن مواد ضدعفونی می‌شوند. بنابراین، بهترین کار در تمیزکاری این است که نسبت به مصرف مواد ضدعفونی توجه کامل مبذول گردد.

ضد عفونی:

چندین نوع ماده ضدعفونی و بهداشتی برای مصرف در صنعت مرغداری وجود دارد. هر یک از آنها در محیط مناسبی باید مورد استفاده قرار گیرد تا بیشترین تأثیر را داشته باشد. ph، سازگاری با سایر عوامل شیمیایی مورد مصرف، مقدار مواد الی موجود، درجه حرارت و رطوبت باید همگی مورد توجه قرار گیرد. برخی از این مواد برای بعضی تجهیزات جوجه‌کشی خورندگی دارند. حتی وقتی محیط برای تأثیر شیمیایی یک ماده ضدعفونی یا بهداشتی مناسب باشد شما ممکن است به علت سمیتی که برای انسان و جوجه‌ها دارد قادر به استفاده از آن نباشید.

تاثیر کم ضدعفونی که در مصرف غلط این مواد به وجود می‌آید در موسسات تجارتی جوجه‌کشی عمومیت داشته و ممکن است بسیار هم گران تمام شود. از این رو بر چسب روی قوطی‌ها را به دقت مطالعه کرده و از دستورالعمل‌های مربوطه پیروی نمایید.

اگر برای رقیق کردن باید یک انس مواد ضدعفونی را در یک گالن آب مخلوط کنیم ولی شما ۲ انس آن را در یک گالن رقیق می‌کنید هزینه ضدعفونی برای شما دو برابر می‌شود. اگر یک فراورده به اندازه توصیه شده نمی‌تواند تاثیر کافی داشته باشد لازم است که درباره مصرف آن تجدیدنظر به عمل آید.

مواد بهداشتی باعث تقلیل جمعیت میکروبی می‌گردند و از تکثیر آنها جلوگیری می‌کنند. مواد ضدعفونی میکروب‌ها را می‌کشند. در بسیاری از موارد، یک ماده بهداشتی همان رقیق شده یک ماده ضدعفونی است به طور کلی فرمول یک فراورده، قدرت تاثیر آن را مشخص ساخته و معلوم می‌کند که از آن به عنوان یک ماده ضدعفونی باید استفاده کرد یا یک ماده بهداشتی.

در موسسات جوجه‌کشی، یک کارمند آموزش‌دیده باید از جزئیات مربوط به مصرف مطمئن یک ماده شیمیایی در جوجه‌کشی اطلاع داشته باشد. مدیر برای هر یک از کارمندان به خطرات ناشی از هر یک از فراورده‌ها هشدار دهد. با این وصف تعداد افرادی که برای مخلوط کردن و کار کردن با این مواد شیمیایی در نظر گرفته می‌شود باید محدود باشد. برای این افراد باید ماسک کامل روی صورت و دستکش تهیه شود. مواد ضدعفونی و مواد بهداشتی را با برچسب‌های قابل رویت در یک محل مرکزی با تهویه کامل نگهداری نمائید.

ضدعفونی در کف سالن و اتاق‌ها را مد نظر قرار دهید. جهت اختلاط و پخش مواد ضدعفونی از دستگاه اتوماتیک که پیمانه‌ها و سیستم‌های مرکزی برای مه‌پاشی دارد استفاده نمایید. یک نسخه از برنامه و دستورالعمل بهسازی خود را در بایگانی نگهداری کنید. استفاده صحیح از مواد شیمیایی در جوجه‌کشی باعث اطمینان و تأثیر بهتر برنامه بهسازی خواهد شد.

دفع ضایعات:

کلیه ضایعات جوجه‌کشی تخم‌مرغ‌های باز نشده، تخم‌مرغ‌های باز شده ولی جوجه‌ها خارج نشده، پوسته تخم‌مرغ‌ها و جوجه‌های مرده یا ضعیف و رنجور و غیره باید به طور سریع و موثر از بین برود زیرا این مواد می‌توانند باعث تکثیر و انتشار جمعیت‌های میکروبی شوند. ضایعات جامد را می‌توان در کوره سوزاند یا با عمل‌آوری‌های لازم به پودر تبدیل کرد و یا بالاخره در گودال‌های بهداشتی دفن نمود.در هر حال ، ضایعات جامد را باید تا هنگام خارج کردن از موسسه جوجه‌کشی در یک محفظه یا گاری قرار داد تا قبل از بیرون رفتن از موسسه چیزی به بیرون ریزش یا نشت نکرده باشد. زیرا اثرات نامطلوب محیطی برای شهرداری بوجود می‌آید علاوه بر بو، منظره جوجه‌های مرده بر روی جاده‌ها ناخوشایند می‌باشد.

محل جمع‌آوری ضایعات جامد باید از محل ورودی کارکنان و بازدیدکنندگان مناطق پارگینگ محل تحویل تخم‌مرغ‌ها و محل بارگیری محوطه‌های جوجه دور باشد.

برای دفع ضایعات آبکی بهترین سیستم این است که آنها را مستقیما به خط فاضلاب شهرداری وارد نمود. جوجه‌کشی‌های روستایی برای خود باید سیستم دفع ضایعات تهیه نمایند. یک تانک سپتیک بزرگ برای جوجه‌کشی‌های کوچک‌کارایی خود و ضایعات آبکی برای جوجه‌کشی‌های بزرگ در من مناطق روستایی مشکلات سختتری را به وجود مي‌آورند.