در حالی که وزارت جهاد کشاورزی، صادرات دام به خارج از کشور را از اواخر سال90 ممنوع کرد، خروج غیر قانونی دام زنده از مرزهای غربی که همزمان با تقویت ارزش دینار عراقی در مقابل ریال ایران طی ماههای اخیر شدت گرفت همچنان ادامه دارد و این امر به عنوان یکی از دلایل افزایش قیمت دام زنده و به دنبال آن گوشت قرمز در سطح بازار مطرح شده است.
به گزارش تابناک، افزایش تقاضا برای گوشت دام ایرانی به دلیل مرغوبیت آن مختص کشور عراق نیست گفت و گوی یکی از رسانه ها با برخی دامداران منطقه اورامانات که دارای یکی از سرسبزترین مراتع کشور برای چرای دام است، حاکی است که خریداران، این دامها را از طریق خاک عراق به کشور کویت نیز قاچاق میکنند. آنچه کاملا مشهود است اینکه ادامه این رویه در ماههای آینده میتواند قیمت گوشت را دوباره با افزایش روبهرو کند.
غلامرضا نوری قزلچه در این باره به خبرنگار پارلمانی تابناک گفت: زمانی که در خارج از کشور فضایی برای فروش با قیمت بالاتر از داخل وجود دارد، دامدار تمایل پیدا می کنند که محصول خود را صادر کند البته این کار را واسطه ها انجام می دهند و بیشتر سود به جیب آنها می رود. چون قیمت گوشت در کشورهای همسایه بالاتر است و در داخل نیز قیمت تمام شده دام زنده افزایش یافته، این مسیر هموار شده است که قاچاق دام بیشتر از گذشته شود.
وی افزود: ما با قاچاق دام مخالف هستیم و از مسئولین مربوطه این تقاضا داریم که جلوی قاچاق دام را بگیرند. اگر چه با توجه به شرایط موجود سود کمی عاید دامداران می شود اما این امر قاچاق دام را توجیه نمی کند. دلیل اصلی این است که واسطه ها هستند که این سودها را می برند و این کار بازار داخل را با مشکل مواجه می کند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اظهار دشت: تولید گوشت یک فعالیت اقتصادی است. یک نهاده دارد و محصولی تولید می شود. محصول به فروش رفته باید جوابگوی هزینه ها باشد و از طرفی سود متعارفی به تولید کننده برسد. اگر این فرایند ناقص باشد و دامدار به سود خود نرسد دامدار تا حدودی می تواند دوام بیاورد و از سرمایه خود هزینه کند.
عضو کمیسیون حمایت از تولید ملی گفت: اگر می خواهیم محصول ارزان قیمتی داشته باشیم تا اقشار کم درآمد هم بتوانند از آن استفاده کنند یک راه این است که در قیمت نهاده ها به دامدار کمک کنیم و نهاده را با قیمت پایین تر در اختیار دامدار قرار دهیم تا قیمت تمام شده کاهش یابد. یا اینکه به محصول تولید شده سوبسید و یارانه بدهیم تا محصول با قیمت پایین تری در بازار عرضه شود و یا اینکه به مصرف کننده سوبسید بدهیم.
نماینده مردم بستان آباد تاکید کرد: از نظر اقتصادی بهترین کمک و یارانه ای که دولت می تواند داشته باشد تا تعادل بازار را نیز بر هم نزند، کمک و یارانه دادن به تولید است که در اغلب کشورها نیز این روش رایج است، اما متاسفانه در کشور ما هنوز به این موضوع اهمیت داده نشده است.
این نماینده در پایان یادآور شد: برای نجات و رونق تولید و بخش کشاورزی و تامین امنیت غذایی کشور باید نسبت به یارانه تولید توجه ویژه داشته باشیم که این هم به نفع تولید کننده است و هم به نفع مصرف کننده.