به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ پس از آشنایی با ماهیت بیوسکیوریتی، حال با اصول بنیادی آن و برنامههای اثربخش آشنا میشویم.
1- رفت و آمد به مرغداری را محدود کنید.
متاسفانه بازدیدکنندگان یکی از علل اصلی شیوع بیماریها هستند. در مناطقی که مرغداریها متراکم هستند رفت و آمدهای زیادی بین سالنهای پرورش و مرغداریها انجام میگیرد.
این موارد شامل خود مرغدارها، دامپزشکان، اکیپ واکسیناسیون، کارگرها، کامیونهای حمل جوجه و مواد غذایی و سایر موارد مشابه هستند. این رفت و آمدها را به حداقل برسانید.
بازدیدها باید دلیل داشته و برنامهریزی شده باشند نه برای تفنن یا وقتکشی.
۲- رفت و آمدها تحت کنترل شدید صورت پذیرند.
• یک حصار امن (درصورت امکان فنسکشی دور محوطه) ایجاد کنید تا ناقلین بیماری را دور نگهدارید.
• تابلوی ورود ممنوع در جلوی در نصب کنید.
• تمام درهای ورودی و در سالنها را درصورت امکان قفل کنید.
• دستگاه اسپری ضدعفونی را در کنار در ورودی بهصورت آماده داشته باشید.
• مطمئن شوید که وسایلی که داخل و یا خارج میشوند حتمأ شستشو و ضدعفونی شوند.
• ضدعفونی کامیونها را فراموش نکنید.
• به رانندهها اجازه ندهید از کامیون پیاده شوند یا در اطراف سالنها بچرخند و از هر بار غذایی که تخلیه میکنید کمی نمونه برداشته و در جایی نگهداری کنید تا درصورت بروز بیماریهای عفونی یا تغذیهای به آزمایشگاه بفرستید.
٣- احتیاطهای لازم را برای بازدیدکنندگان درنظر بگیرید.
بیماری میتواند توسط گرد و غباری که بر دست، موها و یا لباسهایشان نشسته است از یک مرغداری به مرغداری دیگر منتقل شود.
• به کسانی که در ۲۴ ساعت گذشته با مرغداری دیگری در تماس بودهاند اجازه ورود ندهید.
• بازدیدهای عمومی بخصوص از سالنهای پرورش را ممنوع کنید.
• مشخصات بازدیدکنندگان، تاریخ و ساعت ورود و خروج را در دفتری ثبت کنید.
• اگر کلاه به سر دارند تا موقع بیرون رفتن از آنها بگیرید.
• بازدیدکنندگان حتما کفشهای خود را در حوضچههای مخصوص ضدعفونی کنند.
• از آنها بخواهید موقع ورود و خروج دستهای خود را با آب و صابون بشویند.
• بازدیدکنندگان قبل از ورود دوش بگیرند.
• به پرسنل خود آموزش دهید که موارد ذکر شده را اجرا کنند.
۴- بازدید خود را از مرغداریهای دیگر و سایر مکانهای مرتبط با طیور به حداقل برسانید.
• به هنگام بازدید از مرغداریهای دیگر از کلاه استفاده نکنید.
• به هنگام بازدید از چکمه و پوشش سرتاسری (Cover) تمیز استفاده کنید.
• از تماس با طیور متفرقه و افرادی که در مرغداریهای دیگر کار میکنند خودداری کنید.
• از مکانهایی که در آنجا جنگ خروس راه میاندازند و افراد مرتبط دوری کنید.
۵- موارد بهداشتی را در مرغداری خود رعایت کنید.
• در داخل مرغداری از Cover و چکمه استفاده کنید.
• از کلاه شخصی در داخل مرغداری استفاده نکنید.
• حوضچههای ضدعفونی را مرتب تمیز و مواد تازه داخل آنها بریزید. درصورت عدم رعایت این موارد حوضچهها هیچ فایدهای نخواهند داشت.
• تجهیزات مرغداری را بطور منظم تمیز و ضدعفونی کنید.
• به هیچ عنوان تجهیزات را قبل از شستشو و ضدعفونی از سالنی به سالن دیگر یا مرغداری دیگر انتقال ندهید.
• هیچ پرنده زینتی یا خانگی از قبیل طوطی و قناری را در مرغداری نگهداری نکنید.
• برنامههای کنترل حشرات، پرندگان وحشی و جوندگان را بکار ببرید.
• راههای ماشین رو داخل مرغداری را نیز تمیز نگهدارید.
• بطور منظم از جاهای مختلف مرغداری خود بازدید کنید.
۶- موارد بهداشتی توصیه شده را در مورد گلههای خود رعایت کنید.
• به هنگام بازدید از سالنها اگر سن جوجهها متفاوت است ابتدا از سالن جوجههای جوانتر شروع کنید. بازدید از گلههای مریض را در آخر انجام دهید.
• بدون ضدعفونی کفشها از سالنی به سالن دیگر نروید.
• زمان خالی گذاشتن سالنها بین ۲ دوره پرورش را رعایت کنید.
بعد از خارج شدن گله موارد زیر را کاملاً تمیز و ضدعفونی کنید:
• سالنها
• تجهیزات
• سیستم آبخوری
• مکانهای دفن و ازبین بردن پرندههای مرده
پرندههای مرده را ازطرق زیر ازبین ببرید:
• دفن در مناطق مشخص شده
• سوزاندن
• تبدیل به پودر یا کود
۷- از آلودگی تماسی پیشگیری کنید.
• برای گلههای مشکوک از روشهای تشخیص مناسب استفاده کنید.
• مرغداریهای دچار بیماری را شناسایی کنید.
• برای مرغداریهای مشکلدار، «منطقه پر خطر» تعیین کنید.
• درصورت امکان راههای منتهی به مرغداری خود را از سایر مرغداریها جدا کنید.
۸- روشهای پاکسازی و ضدعفونی مناسب را بطور منظم بکار ببرید.
• مرغداری خود را براساس یک برنامه منظم ضدعفونی کنید. عمل ضدعفونی عوامل بیماریزای محیط و درنتیجه خطر بیماری را کاهش میدهد.