اصول ضدعفونی محیط و استفاده صحیح از ضدعفونی کننده ها

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ ضدعفونی محیط شامل ۲ مرحله است که برای اثربخشی کامل باید مراحل را با وسواس و دقت بسیاری انجام پذیرد. این مراحل عبارتند از:

۱- تمیز کردن

۲- بکار بردن ماده ضدعفونی‌کننده

• همیشه ابتدا محل‌های موردنظر را تمیز کنید زیرا کثیفی باعث کاهش اثر ماده ضدعفونی‌کننده می‌گردد.

مرحله اول: تمیز کردن

• بستر، بقایای غذا و کود را جمع‌آوری کنید.

• آشغال‌های ریز، تار عنکبوت و سایر خرده ریز‌ها را جارو کنید.

• تمامی سطوح را با یک پاک‌کننده تمیز کنید.

• بقایای پاک‌کننده و مواد آلی را شستشو دهید (استفاده از اسپری پرفشار آب می‌تواند بسیار موثر باشد.)

مرحله دوم: بکار بردن ماده ضدعفونی‌کننده

• ماده ضدعفونی‌کننده‌ای را که تهیه کرده‌اید بکار ببرید و دستورالعمل درج شده بر روی بسته‌بندی را رعایت کنید. مواد ضدعفونی اگر به منظور صرفه‌جویی بیش از حد رقیق شوند یا به‌طور نامناسب استفاده شوند موثر نبوده و درنتیجه احتمال بروز بیماری را کاهش نمی‌دهند.

• اجازه دهید مواد ضدعفونی بکار برده شده خشک شوند.

• بار دیگر ماده ضدعفونی را بکار ببرید و دوباره بگذارید خشک شوند (اختیاری)


از ماده ضدعفونی‌کننده مناسب استفاده کنید.

• تاثیر یک ضدعفونی‌کننده برای ازبین بردن عوامل بیماریزا (ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها و تک‌یاخته‌ها) بستگی به ترکیب شیمیایی، نحوه اثر و نوع میکروارگانیسم‌ها دارد. بعضی از ضدعفونی‌کننده‌ها بر روی همه انواع میکروارگانیسم‌ها اثر ندارند.

برای انتخاب یک ضدعفونی‌کننده خصوصیات زیر را مدنظر قرار دهید. در موقعیت‌های خاصی بعضی از این خصوصیات می‌توانند پراهمیت‌تر یا کم اهمیت‌تر از بقیه باشند. اثربخشی (قدرت کشندگی) و سمی بودن از مواردی هستند که همیشه مهم هستند.

• اثربخشی

• قیمت

• واکنش با مواد آلی

• باقی‌مانده زیست محیطی

• اثر خورندگی بر روی فلزات و منسوجات

• واکنش با مواد پاک‌کننده

• حلالیت (اسیدی یا قلیایی بودن)

• زمان اثر

• درجه حرارت موثر

تمامی‌ضدعفونی‌کننده‌های موجود در بازار را بررسی کنید و نوع مناسب را برای وضعیتی که در آن هستید انتخاب کنید.

از ضدعفونی‌کننده بطور صحیح استفاده کنید.

• زمان درج شده بر روی برچسب را رعایت کنید. هیچ ضدعفونی‌کننده‌ای به محض استفاده اثر نمی‌کند. همه آنها به زمان اثر معینی نیاز دارند.

• غلظت و دمای ذکر شده را رعایت کنید. این دو عامل به میزان زیادی بر قدرت کشندگی ماده ضدعفونی‌کننده تاثیر دارند.

• حتمأ بعد از تمیز کردن و زدودن مواد آلی (تا جایی که ممکن است) اقدام به ضدعفونی کنید.

تمامی ضدعفونی‌کننده‌ها در حضور مواد آلی (کثیفی، گرد و غبار، تار عنکبوت) اثر کمتر دارند.

مواد آلی از دو طریق بر ماده ضدعفونی تأثیر می‌گذارند:

1- آن را به خود جذب می‌کنند و مانع اثر آن می‌شوند.

۲- با آن واکنش شیمیایی انجام داده و باعث خنثی شدن آن می‌شوند.

• قبل و بعد از عملیات ضدعفونی، از محل‌های موردنظر آزمایش شمارش میکروبی به‌عمل آورید.

این امر موجب می‌شود که بتوانید با مقایسه اعداد به تاثیر عمل ضدعفونی پی ببرید.

• به تمام کارکنان خود آموزش دهید و بین آنها ارتباط خوبی ایجاد کنید.

بسیار مهم است بین پرورش‌دهندگان، کارگران و سایر کارکنان روابط خوبی ایجاد شود و ضمن تبادل اطلاعات پاسخ پرسش‌های خود را بیابند. ازطریق همین روابط، صاحبان واحدها و ناظرین می‌توانند دریابند که چه زمانی آموزش‌های جدید لازم است و آن را فراهم سازند.

همدیگر را ارزیابی کنید و درصورت لزوم به هم آگاهی لازم را بدهید.

اگر آموزش‌های لازم داده شوند کارکنان شما به‌خوبی از پس مشکلات کوچک بر خواهند آمد.

در مورد تمامی مسائل با هم گفتگو کنید. این مطلب باعث می‌شود تمامی کارکنان درگیر موضوع باشند و به اهمیت مدیریت و رعایت موارد بایوسکیوریتی برای داشتن یک گله سالم و با کیفیت پی ببرند.

به کارکنان خود در مورد بایوسکیوریتی و خطراتی که ممکن است از سایر مرغداری‌ها به واحد شما آسیب برسانند آموزش لازم را بدهید.

به نظرات سایرین در مورد اینکه چگونه می‌توان وضعیت بهتری داشت گوش بدهید.

اگر مواردی می‌بینید که مورد پسندتان نیست در موردش صحبت کنید و به پرسنل مربوطه درمورد آن تذکر داده و در صورت لزوم نحوه اجرای صحیح را آموزش دهید.

بیشتر بدانیم بیشتر بدانیم:
راه های گندزدایی بین دو دوره پرورش طیور
تکنیک های صحیح دوشش جهت جلوگیری از آلودگی شیر

خلاصه‌ای از اقدامات بایوسکیوریتی که کمک زیادی به سلامت گله شما می‌کند

• همیشه لباس و چکمه تمیز در مرغداری داشته باشید و هنگام بازدید از سالن‌ها از آنها استفاده کنید.

• ماشین خود را حداقل ۴۰-۳۰ متر دورتر از سالن‌ها پارک کنید. زیرپایی‌ها هر روز ضدعفونی کنید.

• هرگونه وسایلی را که از یک مرغداری به مرغداری دیگر می‌برید و یا در داخل مرغداری جابجا می‌کنید و هرگونه وسیله‌ای را که به داخل سالن‌ها می‌برید تمیز و ضدعفونی کنید.

• درصورت امکان هنگام ورود به واحد خود دوش بگیرید.

• محتویات حوضچه‌های ضدعفونی را هر روز عوض کنید.

• سیستم آبرسانی و آبخوری‌ها و نیز محل دوش‌ها را هرچند وقت یکبار ضدعفونی کنید.

• کنترل حشرات و جوندگان را فراموش نکنید.

• قفل کردن تمامی درها و استفاده از تابلو ورود ممنوع را از یاد نبرید.

• به هنگام بازدید از سالن‌ها ابتدا از آنهایی که دچار مشکل بیماری نیستند شروع کنید.

• خودرو خود را به نزدیکی محل‌هایی که قبلا جوجه‌های دیگر و یا سایر پرندگان تجمع داشته‌اند نبرید.

• به کارگران خود بسپارید درصورت مشاهده اسهال و یا سرفه جوجه‌ها و هر مشکل دیگر سریعاً شما و دامپزشک واحد را در جریان قرار دهند.

• از رفتن به محل حضور سایر مرغداران تا حد امکان خودداری کنید و سایر مرغداران و کارگرانشان را نیز به واحد خود راه ندهید.

• به تمام کارکنان خود آموزش لازم را بدهید و خودتان نیز با رعایت موارد لازم سرمشق آنها باشید.

• از نزدیک شدن افراد متفرقه و بازدیدکنندگان عادی به سالن‌های پرورش جلوگیری کنید.

• تمامی خودروهای سنگین و سبک که وارد واحد شما می‌شوند زیرنظر داشته و آنها را ضدعفونی کنید.

برای مطالعه دیگر بخش‌های این مقاله کلیک کنید:
بیوسکیوریتی (BIOSECURITY) یا ایمنی زیست محیطی