به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ بتائین مادهای سفید رنگ، گرانوله و محلول در آب میباشد و یکی از افزودنیهای مهم در خوراک طیور بهشمار میرود، این ماده به لحاظ خاصیت متیلدهندگی و اسمولیت بودن دارای تاثیر ویژهای در سطح سلولی میباشد و موجب کاهش ضریب تبدیل، افزایش بازده تولید، بهبود عملکرد لاشه، افزایش سلامت دستگاه گوارش بویژه در رودهها و بهبود فاکتورهای ایمنی در سلولهای روده میگردد.
ویژگیهای بتائین
• افزودن بتائین به خوراک طیور موجب میگردد که بتائین نقش متیلدهندگی متیونین را برعهده گیرد و درنتیجه متیونین موجود در جیره صرف ساخت عضلات بویژه عضله سینه میگردد.
• استفاده دائمی از بتائین در خوراک طیور باعث حفظ ارتفاع پرزهای روده کوچک (ویلی) میگردد که درنتیجه میزان جذب مواد مغذی بهبود چشمگیری یافته و این ویژگی منحصر بهفرد موجب میشود که عملکرد طیور در زمان درگیری با بیماری کوکسیدیوز بهبود قابل ملاحظهای یابد.
• مصرف توام بتائین با کوکسیدیواستاتها بطور چشمگیری منجر به افزایش تاثیر کوکسیدیواستاتها میگردد.
اثر مثبت بتائین بر عملکرد انواع کوکسیدیواستاتها
• استفاده از بتائین در هنگام وقوع استرس حرارتی موجب کاهش اتلاف انرژی، حفظ کیفیت تولید و سلامت طیور میگردد، همچنین درشرایط دهیدراتاسیون مانع ازدست رفتن آب بدن میشود.
اثر مثبت بتائین بر بهبود عملکرد جوجههای گوشتی در هنگام بروز تنش حرارتی
• افزودن بتائین به خوراک و یا آب، به میزان چشمگیری منجر به کاهش رطوبت بستر میشود. بویژه در مناطقی که شوری آب بیش از حد استاندارد باشد.
• تجمع بتائین در داخل سلولهایی که تحت استرس قرار گرفتهاند موجب حفظ تعادل اسمزی سلول، محافظت از سلول و افزایش بقاء آن میگردد. همچنین بتائین بدلیل کاهش خروج مایعات از سلول میتواند باعث کاهش میزان آسیت گردد.
• با افزودن بتائین به خوراک جوجههای گوشتی میزان گوشت سینه افزایش یافته، چربی محوطه بطنی کاهش مییابد و درنتیجه باعث بهبود کیفیت لاشه، افزایش میانگین وزن روزانه و کاهش ضریب تبدیل میگردد.
اثر مثبت بتائین بر بهبود کیفیت لاشه اثر مثبت بتائین در کاهش چربی محوطه بطنی
• بتائین بعنوان یک محافظ اسمزی آلی موجب حفظ تعادل آب و حجم سلولهای روده میگردد و این ویژگی ترشح آنزیمهای گوارشی را تسهیل مینماید که درنتیجه قابلیت هضم و جذب مواد افزایش مییابد.
تأثیر بتائین بر افزایش میزان قابلیت هضم و جذب مواد موجود در جیره طیور
اثر مصرف بتائین در بهبود عملکرد طیور تخمگذار
• کاهش نسبت خوراک به تخممرغ تولیدی
• افزایش تولید تخممرغ
• افزایش استحکام پوسته تخممرغ و افزایش چربی و پروتئین موجود در تخممرغ
• کاهش میزان ابتلا به سندرم کبد چرب
• کاهش کلسترول تخممرغ
• افزایش وزن تخممرغ
• افزایش استرادیول سرم و ملاتونین
مزایای استفاده از بتائین برای جایگزینی با کولین کلراید در جیره
• باتوجه به اثر تخریبی کولین کلراید بر سایر اجزاء جیره بویژه ویتامینها، جایگزین نمودن بتائین با کولین کلراید میتواند تا حد بسیار زیادی این مشکل را برطرف نماید.
• بتائین علاوه بر اینکه هیچگونه اثر تخریبی بر روی ویتامینها ندارد، قابلیت دسترسی آنها را نیز افزایش میدهد.
• بتائین بهترین و تنها منبع تامینکننده گروه متیل میباشد که میتواند در واکنشهای متیلاسیون بطور مستقیم شرکت کند، در صورتیکه کولین کلراید، متیونین و اسید فولیک بطور غیرمستقیم این عمل را انجام میدهند. بنابراین با استفاده از بتائین در جیره، طیور میتوانند میزان بیشتری انرژی را صرفهجویی کنند.
• با استفاده از بتائین در جیره میتوان بهمیزان ۶۰٪ از کولین کلراید و ۱۰٪ از متیونین جیره کاست. این مزیت موجب کاهش هزینههای تمامشده و ارزانتر شدن جیره میگردد که در این حالت میباید به سطح سیستئین، ویتامین B12 و اسید فولیک جیره افزوده گردد تا تعادل لازم برقرار شود.
تاثیر جایگزینی کولین با بتائین بر بهبود عملکرد جوجههای گوشتی
میزان مصرف
• طیور گوشتی ۱- 1.5 کیلوگرم در هر تن خوراک
• طیور تخمگذار ۸۰۰-۱۰۰۰ گرم در هر تن خوراک
• بوقلمون ۵۵۰ - ۸۵۰ گرم در هر تن خوراک