به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ بیماری دهان آبکی (Watery mouth) یکی از عوارضی است که باعث مرگ ومیر برهها پس از تولد میشود.
بیماری دهان آبکی با علائم زیر مشخص میشود:
بیحالی، عدم تمایل به جستجوی پستان و مکیدن، بزاق فراوان، افزایش نفخ شکم و عدم دفع مکونیوم
اینها همه بخشی از علائم یک آندوتوکسمی میباشند.
دلایل بروز بیماری دهان آبکی در برهها
بهنظر میرسد این بیماری در برهها با تزاید کلیباسیلها در روده و آزاد شدن لیپوپلیساریدی پیکر این باکتریها بههنگام مرگشان اتفاق میافتد.
در این بیماری لاکتات و اوره خون بالا بوده لوکوپنی و هیپوگلیسمی دیده میشود. چون تمام علائم فوق در آندوتوکسمیها دیده میشود بنابراین میتوان گفت که این عارضه در اثر یک آندوتوکسمی ایجاد میشود. رابطهای بین میزان ایمونوگلوبینهای خون و حساسیت به بیماری وجود ندارد.
آسیبشناسی
بره در صورتیکه در محیطی آلوده متولد شوند باکتریهای کلیباسیل محیطی را اخذ مینمایند. در یک محیط آلوده گاهی لبههای فرج و واژن میشها در اثر خوابیدن روی بستر آلوده به کلیباسیلها آلوده میشود و هنگام عبور جنین از معبر زایمانی آلودگی صورت میپذیرد.
بههنگام تولد روده از حرکات کمتری برخوردار است بطوریکه باکتریها سریعاً تکثیر نموده و کلونیزه میگردند. نرسیدن آغوز به مقدار کافی در وقوع بیماری کمک مینماید. بیماری بیشتر در دوقولوها و در سن 12 تا 36 ساعت بعد از تولد دیده میشود.
علائم دهان آبکی در بره
مبتلایان دارای علائمی چون عدم تمایل به خوردن شیر، کسالت و بیحالی میباشد. در ظرف 2 تا 6 ساعت سیلان بزاق شروع شده و علیرغم شیر نخوردن محوطه بطنی متسع میباشد که بواسطه ترشحات بزاق و سایر مایعات میباشد.
برهها دچار ضعف شدید ماهیچهای بوده و اکثراً زمینگیر میگردند. بعضی از مبتلایان در انتهای بیماری دچار اسهال میشوند. اکثر مبتلایان دچار احتباس موکونیوم هستند که با تنقیه آب ولرم و صابون بهبود مییابند. اگر درمان صورت نگیرد بره مبتلا سریعاً وارد کوما میشود.
تشخیص تفریقی
بیماری دهان آبکی با بیماریهای زیر اشتباه میشود:
• گرسنگی / هیپوترمی / هیپوگلیسمی
• سپتیسمی
• آسیب داخل صفاقی
• آسیب پس از زایمان، مانند آسیب قفسه سینه
• توکسوپلاسموز
• بیماری مرزی
در کلبدگشایی شیردان پر از مایعات موسینی و گاز میباشد. کمی قبل از مرگ باکتری را میتوان در قلب، خون، کبد و سایر بافتها کاوش نمود.
یک فرضیه درمورد بیماری دهان آبکی
اتساع محوطه بطنی و تجمع مایعات در شیردان
کولیباسیلوز اندوتوکسیک / ادم شکم مشاهده میشود
برای مطالعه بخشهای دیگر این مقاله کلیک کنید:
نکاتی در پرورش گوسفند