به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ اسیدوز نوعی بیماری حاد متابولیکی است که یکی از شایعترین بیماریهای گوسفند به شمار میرود. این بیماری باعث سردی و عدم تحرک گوسفند شده و درصورت عدم درمان، به مرگ دام منتهی خواهد شد.
علائم بیماری اسیدوز
- بیاشتهایی شدید
- افسردگی و بیحالی
- افزایش ضربان قلب و ضعف عمومی بدن
- درد در بخش شکمی (در این حالت گوسفند از شدت درد به شکم خود لگد میزند)
- وجود اسهال همراه با موکوس
مهمترین دلیل ابتلاء گوسفند به بیماری اسیدوز، تغییر ناگهانی غذای گوسفند و مصرف بیش از حد دانهها و غلات میباشد. بعد از ورود برهها به آغل ممکن است بهخاطر تغییر یکباره غذای آنها و خوراندن بیش ازحد دانههای غلات به اسیدوز دچار شوند. همچنین زمانی که برهها به یکباره در مراتع جو چریده شوند، ممکن است شروع به مصرف بیش ازحد جو کرده و به بیماری اسیدوز مبتلا گردند.
چنانچه دام به انبار غله برود ممکن است اقدام به خوردن بیش ازحد دانههای غلات کند. علاوه بر این گوسفندان پیری که ناگهان از مراتع فقیر به کشتزارهای سرسبز و برداشت نشده بروند ممکن است به خاطر چرای بیش ازحد دانههای غلات دچار بیماری اسیدوز گردند.
درمان بیماری اسیدوز
- تزریق ویتامین B (پارنتروویت) به درون سیاهرگ و همراه با آن، خوراندن محلول جوششیرین حل شده در آب سرد به دام
- مصرف روغن بادام (آراکیس) برای رفع نفخ، تقریبا به اندازه یک لیوان
- تزریق سرم قندی نمکی به میزان نیم تا یک لیتر (تزریق داخل سیاهرگی) برای جبران آب ازدست رفته بدن بهخاطر بروز اسهال
پیشگیری از ابتلای دام به بیماری اسیدوز
- تغذیه دام با دانههای غلات در بازههای زمانی مشخص شده و در مقدار کم (روزهای اول از مقادیر بسیار کم شروع شود و پس از ۱۰ روز میتوان جیره را به میزان مورد نظر رساند.)
- چراگاههای گوسفند را کاملاً بشناسید و مطمئن شوید که علوفه مرغوب و آب آشامیدنی سالم به اندازه کافی وجود دارد.
- ساخت آخور بزرگ برای برای جلوگیری از بیمار شدن گوسفندان
انجام واکسیناسیون قبل از شروع پرواربندی
مراقب باشید که هیچگاه دام به انبار غله دسترسی پیدا نکند چراکه درصورت ورود به انبار و پیدا کردن حجم زیاد غلات شروع به خوردن بیرویه کرده و به بیماری اسیدوز دچار خواهد شد.
منبع: livesheep