به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ ماءالشعیر طیور عصارهای است که از دانه جو جوانه زده (مالت) گرفته میشود. ماءالشعیر طیور سرشار از انواع مواد معدنی، ویتامینها بخصوص ویتامینهای گروه B، اسیدهای آمینه، آنزیمها و آنتیاکسیدانها است.
دلایل مصرف ماءالشعیر طیور
۱- افزایش سرعت رشد پرندگان و کاهش دوره رشد از ۴۲ روز به ۳۸ روز .
۲- کاهش قابل توجه تلفات به دلیل جلوگیری از سکته در طیور
۳-استحکام اسکلتی و کاهش فلجیهای ناشی از کمبود ویتامینهای گروه B
۴- چسبیدن ریزمغذیهای خوراک به دانههای درشتتر به واسطه چسبندگی ماءالشعیر و مصرف راحت آن توسط طیور
دیگر دلایل مهم مصرف ماءالشعیر طیور در جیره غذایی طیور
۱- ضد استرس در فصلهای مختلف خصوصاً در استرسهای ناشی از گرما و حمل ونقل یا واکسیناسیون
۲- افزایشدهنده فعالیت آنتیاکسیدانی کبد و کلیه و رفع مسمومیتهای دارویی
۳- افزایش فعالیت پروتئینسازی و خونسازی در بدن به علت وجود مقادیر فراوان اسید فولیک
۴- بهبود ضریب تبدیل (نسبت غذای مصرف شده به افزایش وزن پرنده)
۵- تولید تخم بیشتر، افزایش وزن و رنگ زرده، افزایش آلبومین و ضخامت پوسته
۶- کمک به هضم غذا به واسطه داشتن آنزیمهای ß-گلوکاناز و آنزیم فیتاز
۷- کاهش هزینههای تولید و درمان
۸- کمک به یکنواختی گله
توجیه اقتصادی استفاده از ماءالشعیر طیور در جیره
تحقیقات نشان داده که مصرف ماءالشعیر طیور در جیره غذایی، تعداد روزهای مورد نیاز برای رسیدن به وزن کشتار را چهار روز کاهش میدهد .
همچنین در ازای استفاده ۵ در ۱۰۰۰ کیلوگرم ماءالشعیر طیور، افزایش وزن حدود ۳۵ گرم برای هر قطعه مرغ خواهیم داشت.
روش مصرف در طیور گوشتی و تخمگذار
مخلوط با دان: مخلوط ۵ کیلوگرم ماءالشعیر طیور در ۳ لیتر آب برای ۱۰۰۰کیلوگرم خوراک آماده
مخلوط با آب: ۲ کیلوگرم ماءالشعیر طیور در ۱۰۰۰ لیتر آب
تذکر: در صورت مصرف به صورت مخلوط در آب، خطوط آبخوری شسته شود.
در زمان مصرف لازم است طیور آب بیشتری مصرف کنند.
شرح عملکرد ویتامینها، اسیدهای آمینه و سایر ترکیبات موجود در ماءالشعیر طیور
- افزایش اشتها، وزن و جلوگیری از موجدار شدن پرها، افتادگی بالها و فلج شدن عضلات به علت وجود ویتامین B1
- جلوگیری از اسهال، معلولیت انگشت پا به علت وجود ویتامین B2
- جلوگیری از تشنج و لرزش طیور به علت وجود ویتامین B6
- متیونین، لیزین و ترئونین موجود در ماءالشعیر علاوه بر تامین نیازهای تغذیهای باعث کاهش بار متابولیکی وارد شده بر پرنده و کاهش آلودگیهای زیست محیطی میشوند. همچنین لیزین برای به حداقل رساندن درصد چربی شکمی، بهبود ضریب تبدیل خوراک و به حداکثر رساندن عضله سینه و افزایش وزن بدن بسیار مناسب است.
- رنگدانههای طبیعی این محصول باعث افزایش رنگ زرده، رنگ بافت عضلانی و ترد و خوش طعم شدن گوشت پرنده میشود.
- نمکهای معدنی ارزشمند. پتاسیم ، فسفر، منیزیم، موجود در ماءالشعیر طیور استخوانبندی طیور را محکم کرده و ضعف و بیاشتهایی را ازبین میبرد و مصرف آن میتواند به عنوان مکمل در جیره طیور بسیار سودمند باشد.