به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ در خطوط آبرسانی، یا در آب جاری، که هیچ یا بسیار اندک، از مواد ضدعفونیکننده وجود ندارد، بایوفیلم تشکیل میشود، حتی اگر آب نوشیدنی پاکیزه باشد.
پاکیزه کردن خطوط آبرسانی: کاری برای زدودن بایوفیلم
بایوفیلمها مجموعهای از سلولهای به هم چسبیده گونههای میکروبی هستند که برای بقای خود با یکدیگر همکاری میکنند و محکم به سطوح خیس متصل شدهاند.
بنا به پژوهشی که در سال 2102 در دانشگاه آرکانزاس (آمریکا) انجام شد، بدون در نظر گرفتن اینکه هر روز آب آشامیدنی ضدعفونی میشده یا نه، و با وجود اینکه خطوط آبرسانی در آغاز جوجهریزی پاکیزه شده بود، دستکم در هفته ششم پرورش جوجهها، لولهها دچار تشکیل دوباره بایوفیلم شدند. اکنون میتوان تصور کرد که اگر مرتباً هر روز آب را ضدعفونی نمیکردند چه پیش میآمد.
بنابراین، ضدعفونی کردن منظم خطوط آبرسانی در فاصله دو جوجهریزی، با ضدعفونیکننده قوی، توصیه میشود.
ماده PVC که در ساختمان لولههای آبرسانی به کار برده میشوند به تشکیل بایوفیلم باکتریهایی، مانند کمپیلوباکترها، کمک میکند و آنها را در خود نگهداری مینماید.
بیماریزاهای فرصتطلب، مانند سودوموناس به آسانی در خطوط آبرسانی مرغداریها رشد میکنند. این بایوفیلمها نه تنها با رها کردن مداوم میکروبها در آب نوشیدنی که از لولهها گذر میکند و به کیفیت آب آسیب میزنند (که خطر بزرگی برای جوجهها و مرغهایی است که ایمنی آنها تضعیف شده است به شمار میروند) بلکه سبب بسته شدن لولههای آبرسانی میشوند و با گذر زمان خود لولههای آبرسانی را نیز نابود میکنند.
حفظ کیفیت آب و سیستم آبرسانی در مرغداریها، بدون اینکه به موضوع بایوفیلمها به طور جدی توجه کنیم امکانپذیر نمیباشد.
با انجام ضدعفونی مرتب آب آشامیدنی و پاکیزه کردن لولهها در فاصله دو جوجهریزی میتوان بسیاری از مشکلاتی را که میکروبها در آب نوشیدنی مرغها پدید میآورند، از جمله تشکیل بایوفیلم را از پیش پا برداشت.
راههای ضدعفونی کردن آب
منظور از ضدعفونی کردن آب، و استفاده از ضدعفونیکنندهها، هدف قرار دادن میکروبهای زیانباری است که در آب وجود دارند و در آنجا پرشمار میشوند، چه این میکروبها باکتری باشند، چه ویروس، چه پروتوزوآ، و یا قارچها.
یک ضدعفونیکننده ایدهآل برای استفاده در سیستم آب نوشیدنی مرغداریها میباید بتواند پایداری مناسبی از ضدعفونیکنندگی در لولهها ایجاد کند و باید میکروبها را خنثی سازد، بایوفیلمها را کنترل کند، و آلودگیهای نادلخواه را بزداید.
نتیجهگیری
در صنعت مرغداری از منابع گوناگون آب، مانند آب شهر، آبهای زیرزمینی، و تا اندازهای از آبهای سطحی، و آب باران استفاده میشود.
بدون توجه به اینکه منبع آب کدامیک از اینها است، بسیار مهم است آبی که برای مصرف گله از آن استفاده میشود، عاری از آلودگی میکروبی باشد تا سلامت گله و عملکرد آن را تضمین کند. به همین سبب است که ضدعفونی کردن آب یک کار حیاتی در کار مرغداری است که باید کارآمدانه انجام گیرد.
انواع ضدعفونیکنندههای آب و پاکیزهکنندههای لولههای آبرسانی با نامهای گوناگون در بازار وجود دارند که ماده مؤثره آنها به تنها چند ماده ضدعفونیکننده کارآمد در بدترین شرایط، تعلق دارند. این فرآوردههارا میباید برای اثرگذاری واقعیشان، قابلیت بکار بردن آسان آنها، و ایمنی آنها در عمل، زیر نظارت قرار داد. آب، که ماده اصلی تغذیهای مرغها است میباید با دقت ضدعفونی شود و مرغداران میباید بهترین ضدعفونیکننده را برای ضدعفونی کردن آب گله برگزینند، که بتواند هرگونه آلودگی میکروبی را ازبین ببرد.
منبع: نیکوتک
برگرفته از نوشته Pramir Maharjan & Susan Watkins