به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ میزبانهای عوامل انتقال عفونتهای ناشی از سالمونلا انتریتیدیس و تیفی موریوم بعنوان یک بیماری مشترک (زﺌونوز) مطرح هستند و طیف میزبانی آنها علاوه بر در برگرفتن میزبانهای سالمونلاهای غیرمتحرک، شامل حشرات (سوسکها، مگسها، جربها و...) و انسانها (بطور معمول) نیز میباشند.
ارتباط تنگاتنگی میان حیوانات میزبان وجود دارد مثلا موش با خوردن زباله، حشرات یا سایر مواد آلوده عفونی میشود در صورتیکه موش توسط گربه شکار شود گربه نیز عفونی خواهد شد. ذرات معلق هوا، کرک پرها، پوسته تخممرغهای آلوده، تماس جوجهها در هچری و نفوذ باکتری داخل تخممرغ (انتقال عمودی) ازعوامل انتقال و گسترش عفونت میباشند.
نشانههای بالینی
عفونت با سالمونلا پاراتیفی در جوجهها بیماریزا است و در تخممرغهای آلوده سبب مرگ جنین یا جوجههای چند روزه میشود، تلفات کمتر از 20درصد است و علاﺌم بندرت در پرندگان بالای سن 4 هفته و نشانیهای بالینی بطور معمول قبل ازسن 2 هفتگی مشاهده میشود و عمده تلفات و واگیری درهمین دوره به وقوع میپیوندد. علاﺌم درشکل حاد مشابه بیماری پلوروم و تیفوﺌید مرغان است ولی بطور معمول نشانههای عمومی (بی حالی، بی اشتهایی، لاغری و...) هستند. گلههای جوان بدلیل شکل نگرفتن فلور طبیعی دستگاه گوارش حساسترند و با افزایش سن این مشکل حل خواهد شد.
تشخیص
قابل اعتمادترین راه، جداسازی باکتری است ولی از روشهای سرولوژیک نظیر الیزا هم استفاده میشود.
بیشتر بدانیم:
بیماری کوکسیدیوز (Coccidiosis)
بیماری بورس عفونی یا گامبورو در جوجههای گوشتی
راهحلهایی برای استرس، بیماریها و تغذیه طیور
کنترل، پیشگیری و درمان
• استفاده از حرارت و اشعه برای ازبین بردن سالمونلا در مواد غذایی و دان شامل موارد زیر میباشد:
• حرارت دادن در صورتیکه دمای داخلی به 79 درجه سانتیگراد برسد به جز سالمونلا سنتنبرگ سبب تخریب باکتری سالمونلا میشود.
• حرارت دادن تخممرغ در دمای 60 درجه سانتیگراد به مدت 5/3 دقیقه
• غوطهور کردن تخممرغها در آب 57 درجه سانتیگراد به مدت 25 دقیقه و بعد حرارت دادن با جریان هوای 55 درجه به مدت 60 دقیقه به میزان 7 لگاریتم از جمعیت سالمونلا انتریتیدیس داخل تخممرغ میکاهد.
• حرارت 70 تا 90 درجه سانتیگراد در پلتسازی بر اغلب میکروارگانیسمهای موجود در جیره بویژه سالمونلا موثر است و تا 99درصد از جمعیت میکروبی را کاهش میدهد.
• استفاده از لامپهای ماورا بنفش جهت کاهش میزان سالمونلا
• استفاده از آنتیبیوتیکها و مواد ضدعفونیکننده
• اسپری کردن تخممرغها با ﻧﺌومایسین سولفات قبل از قرار دادن تخممرغها در دستگاه جوجهکشی به منظور کاهش شیوع بیماری پلوروم
• غوطهور کردن تخممرغهای آلوده به سالمونلا گالیناروم در محلول ppm 800 ( 800 قسمت در میلیون) جنتامایسین جهت کنترل تیفوﺌید مرغان
• مصرف آنتیبیوتیکهای فورازولیدون، آموکسی سیلین، اسپکتینومایسین، سولفانامیدها و انرو فلوکسازین در زمان ابتلای گله سبب کاهش تلفات خواهد شد ولی سبب حذف کامل عفونت از گله نمیگردد.
مصرف انروفلوکسازین جهت کاهش طیور حامل
گازدهی با فرمالدﺌید در مقایسه با سایر مواد ضدعفونیکننده موثرتراست و جهت ضدعفونی دستگاههای جوجهکشی توصیه میشود.
اقدامات مدیریتی
خرید جوجههای عاری از سالمونلا گالیناروم و پلوروم
حذف گلههای مادرآلوده
مبارزه با حشرات و حیواناتی نظیر موش و گربه
استفاده از آبخوریهای سرپستانکی جهت کاهش انتشارعفونت
تخلیه کامل کود و مواد آلی از سالن و ضدعفونی موثر سالنها در پایان هر دوره و رعایت فاصله زمانی مناسب بین دو دوره
ابتلا به بیماری تک یاختهای کوکسیدیوز (بویژه ایمریا تنلا و بیماری تضعیفکننده ایمنی نظیر گامبورو، کمخونی عفونی و شرایط استرسزا، همگی باعث افزایش شیوع و تلفات بیشتر خواهد شد. بنابراین بکارگیری اقدامات پیشگیرانه همه جانبه مورد نظر است.
بخشهای دیگر این خبر را بخوانید:
بیماری سالمونلوز (salmonelosis) در طیور