به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ اگر در مرغداریها وسایل و دستگاههای مناسب تهیه و کار گذاشته شده باشد، با استفاده از اسپریکنندهها، کفسازها، و انژکتورها میتوان پاکیزگی را به گونهای مؤثر و با هزینه اندک انجام داد.
آسیب مرغهای ناسالم
سالی 120میلیون تن مرغ در جهان تولید میشود (برابر با تولید 50میلیون مرغ گوشتی است) تا بتوان جمعیت کنونی جهان را تغذیه کرد. اما این منبع پروتئینی میتواند در اثر بیماری آسیب ببیند، و بیماری در اثر ناپاکیزگی در سرتا سر مرغداری پخش شود.
بیماریهایی مانند آنفلوانزای طیور به سودآوری مرغداری به شدت آسیب میزنند. زیان مرغداری در اثر بیماری آنفلوانزای طیور را در سال 2015 ، سیوسه میلیون دلار برآورد کردهاند، و این، جدا از زیان مالی وارده به مشاغل و صنایع وابسته به مرغداری، مانند عمدهفروشان مرغ و تخممرغ و شرکتهای تأمینکننده نیاز تغدیه مرغداریها است.
با در نظر گرفتن این که یک مرغداری نسبتاً بزرگ به آسانی 20هزار مرغ را در خود جا میدهد، اگر یک بیماری به گله بزند زیان سنگینی به سودآوری گله خواهد زد.
گذشته از آسیب مالی به مرغداریها در اثر ناپاگیزگیها، بنابر گزارش سازمان بهداشت جهانی، شرایط نادلخواه، و تراکم بالا در مرغداریها، و عوامل دیگر مانند مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها، و مواد سمی (توکسینها) خوراک، سبب شده است تا بیماریهای ایکولای، کمپیلو باکتر و سالمونلا سلامت دام و انسان را در سطح جهان با خطر روبرو سازد.
تقویت سلامتی جانوران هرچه جلوگیری از مصرف آنتیبیوتکهای محرک رشد ریشهدارتر و جدیتر میشود، مرغداران به دنبال راههای تازهای، مانند بهبود بایوسکیوریتی و کیفیت آب آشامیدنی مرغها میگردند تا سلامتی گلهی خود را تقویت کنند.
مرغها به آب پاکیزه و بهداشتی نیاز دارند، اما وضع آب در برخی جاها ایدهآل نیست زیرا منبع آب یا چاه است و یا استخرهایی که شرایط دلخواه را ندارند و از سوی دیگر، مصرف مستمر پروبایوتیکها به عنوان جانشین آنتیبیوتیکها، ممکن است روی خط انتقال آب اثر بگذارد، که به توجه برای پاکیزه نگه داشتن خطوط آبرسانی نیاز دارد.
استفاده از سیستمهای اتوماتیک (dispenserها) میتواند به پاکیزه کردن خطوط آبرسانی کمک کند و با مواد شیمیایی مناسب، جلبکها را از لولهها بزداید. این دستگاهها را میتوان برای رساندن داروها، ویتامینها، الکترولیتها پروبایوتیکها، اسیدهای ارگانیک و واکسنها، همراه با آب نوشیدنی و از راه سیستم آبرسانی مورد استفاده قرار داد.
برای حفظ سلامت مرغها و انسانهایی که گوشت مرغ مصرف میکنند، مرغداریها میباید پاکیزگی را در اولویت کارهای خود قرار دهند.
برای اینکار میباید دستگاهها و وسایل نقلیهای را که به مرغداری رفتوآمد میکنند و سبب انتقال باکتریهای بیماریزا میشوند، با استفاده از وسایل لازم و مواد شیمیایی پاکیزهکنندهای که با آب رقیق شده باشد باکتریزدایی کنند. به کار بردن کمپرسورهایی که هوای فشرده ایجاد میکنند و کف غلیظ و پاککننده را به وسایل نقلیه میپاشند، چه در داخل مرغداری، و چه پیش از این که نصب شده باشند میتوانند خطر انتقال باکتریها را کم کنند.
بیشتر بدانیم:
مدیریت پیشگیری از کوکسیدیوز در مرغداری
ساخت جایگاه برای مرغداری
نقش انسانها در شیوع بیماریهای طیور
دیگر سودمندیهای دیسپنسرها (dispenser)
گذشته از سودمندی استفاده برای سلامتی مرغها، استفاده از اسپریکننده، کفساز، دیسپنسر و انژکتور، هم صرفهجویی در هزینهها، و هم کمک به حفظ محیط زیست را در بر دارد.
با دیسپنسر میتوان مواد شیمیایی را با دقت بالا رقیق کرد و با دوز مناسب از آن استفاده نمود و به این وسیله از مصرف بیش از اندازه مواد شیمیایی و هم از مصرف بیهوده آب جلوگیری نمود
هزینههای کارگری نیز با استفاده از این دستگاهها کاسته میشود.
مرغهای سالم نیز نیاز کمتری به درمان و مصرف دارو دارند. استفاده از اسپریکنندهها برای ضدعفونی کردن تایر اتومبیلها از خطراتی که ممکن است برای مرغداری پیش بیاید جلوگیری میکند.
انتخاب دستگاههای مناسب
برای اینکه بتوانید بیشترین سود از این دستگاهها را ببرید باید مناسبترین دستگاه را برای مرغداریتان را بیابید و خریداری کنید. در این زمینه به نکات زیر توجه کنید:
• فشار آب و جریان آب
فشار و شدت جریان آب میتواند در نقاط مختلف مرغداری متفاوت باشد و پایین و بالا برود. بنابراین بهتر است یک سیستم مناسب را خریداری کنید که دارای تکنولوژی تنظیم فشار آب باشد تا از و یا رقیق کردن بیش از اندازه مواد جلوگیری کند.
• تزریق درصد دلخواه مواد
مرغداران میباید مواد شیمیایی، دارویی، پروبایوتیکی، ویتامینها و مانند اینها را با دقتهای متفاوت به مرغها برسانند. دنبال دیسپنسرهایی بگردید که این تغییرات در نرخ رقیق کردن را به دقت انجام دهند.
• سادگی نصب و نگهداری
هرچه نصب و نگهداری سیستمها آسانتر باشد، سریعتر برای استفاده آماده میشوند و اگر مشکلی پیش بیاید تعمیر آنها آسانتر و سریعتر خواهد بود.
در مرغداری، بیماریزاها میتوانند با تلفات، با تحمیل هزینههای درمان، و کاهش تولید، به اقتصاد مرغداری آسیب بزنند. با انجام درست و دقیق بایوسکیوریتی میتوان از آسیب بیماریها کم کرد و مرغداری را به سوددهی برگرداند.
دکتر Scott Campbell، مرغداری مجله International poultry production
منبع: نیکوتک