به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ بیشترین هزینه مرغداریها تهیه خوراک برای مرغها است. خوراکی که کیفیت آن به اندازه انتظار شما نباشد، روی کارآیی گله شما تأثیر منفی میگذارد.
هدف کارخانههای خوراکسازی باید تداوم تولید خوراک باکیفیت باشد. این به آن معنی است که خوراک باید به درستی برابر با فرمولی که کارشناس تغذیه شما داده است و با همان کیفیت تولید و به مرغداری شما تحویل داده شود.
نمونهبرداری از خوراک آزمایش آن به شما خواهد گفت که کیفیت فیزیکی، و مواد مغذی آن چگونه است. این اطلاعات، برای آنالیزها و بررسی در آینده سودمند هستند.
روند نمونهبرداری خوراک طیور
با توجه به اهمیت کنترل کیفیت خوراک در مرغداریهای امروزی، دلخواه این است که نمونه هر بچ خوراک آماده مصرف که به مرغداری میرسد آنالیز شود. نمونهبرداری را یک تا دو روز پس از رسیدن به مرغداری، انجام دهید.
گام 1: اطلاعات زیر را روی کیسهای که بتوان پس از ریختن نمونه، روی آن چسباند بنویسید.
• روزی که نمونه را برداشتهاید.
• نام مرغداری
• شماره House
• نوع خوراک / کد خوراک
• روزی که خوراک به مرغداری رسیده است
گام 2: نمونه باید از ناودان دانخوری، در نزدیکترین جایی که مرغها آن را میخورند برداشته شود.
گام 3: وسیله نمونهگیری را به درون خوراکی که باید نمونهاش را بردارید فرو کنید، و مطمئن شوید که دریچه یا ورودی آن رو به پایین است.
گام 4: دسته بلند نمونهگیر یا دریچه را 180 درجه بچرخانید به گونهای که دریچه رو به بالا قرار گیرد.
گام 5: نمونهگیر را رو به بالا بیرون بکشید به گونهای که دریچه همواره رو به بالا باشد.
گام 6: در یا چوبپنبه را از نوک چوب نمونهگیر جدا کنید.
گام 7: در کیسهای را که آماده کردهاید باز کنید و نمونهای را که برداشتهاید به درون کیسه بریزید. گامهای 2 تا 6 را تکرار کنید تا وزن نمونه خوراک به 500 گرم برسد. هنگام نمونهبرداری، مطمئن شوید که نمونه از نقاط مختلف و عمق متفاوت برداشته شده است.
گام 8: در کیسه را ببندید.
گام 9: کیسه نمونه را در یک جای پاکیزه، و خنک نگهداری کنید.
توجه: نمونههای خوراک باید تا پایان دوره گله نگهداری شود.
هرگاه به آنالیز نیاز نداشته باشید، نمونهها باید در پایان دوره تولید، هنگامی که سالنها را پاکیزه و برای جوجهریزی بعدی آماده میکنند، دور ریخته شوند.
بررسی نتایج
هرگاه یکی از مشکلات گله، که فهرست آنها در زیر آمده است بروز کند بهتر است نمونههای خوراک که نگهداری شدهاند به یک آزمایشگاه فرستاده شوند تا از نظر کیفیت فیزیکی و تغذیهای آنالیز شوند:
• افزایش ضریب تبدیل خوراک
• کندی رشد آخر دوره
• اتلاف خوراک
• خیس بودن بستر
• کندی رشد در آغاز جوجهریزی
• یکدست نبودن گله
• مشکلات پا
• ضعف پوشش پر
بیشتر بدانیم:
بافت دان و رابطه آن با عملکرد طیور گوشتی
از مرغهایتان در برابر بزرگترین خطر«مایکوتوکسینها» محافظت کنید
استفاده از تفاله انگور، بهبود کیفیت گوشت مرغ را به همراه دارد
کیفیت فیزیکی خوراک
آنالیز کیفیت فیزیکی خوراک، برای کنترل فرم خوراک و اندازه اجزای آن با پارامترهای پذیرفته شده ضروری میباشد.
فرم توصیه شده برای مرغهای گوشتی
سن (روز) |
نوع خوراک |
اندازه و فرم خوراک |
0 تا 10 |
استارتر |
کرامبل الک شده با قطر 1/5 تا 3 میلیمتر یا پلتهای ریز با قطر 1/6 تا 2/4 میلیمتر و درازای 1/5 تا 3 میلیمتر |
11 تا 18 |
رشد (این معمولاً نخستین محموله خوراک رشد است) |
کرامبل الک شده با قطر 1/5 تا 3 میلیمتر یا پلتهای ریز با قطر 1/6 تا 2/4 میلیمتر و درازای 4 تا 7 میلیمتر |
19 تا 24 |
رشد |
پلت با قطر 3 تا 4 میلیمتر و در ازای 5 تا 8 میلیمتر |
25 تا آخر دوره |
دوره پایانی |
پلت با قطر 3 تا 4 میلیمتر و در ازای 5 تا 8 میلیمتر |
اندازه اجزای خوراک و درصد آنها در خوراک مرغهای گوشتی
فرم |
استارتر
کرامبل |
رشد
پلت |
آخر دوره
پلت |
بزرگتر از 3 میلیمتر |
15% |
بیش از 70% |
بیش از 70% |
بزرگتر از 2 میلیمتر |
40% |
20% |
30% |
بزرگتر از 1 میلیمتر |
35% |
20% |
20% |
کوچکتر از 1 میلیمتر |
کمتر از 10% |
کمتر از 10% |
کمتر از 10% |
اگر آنالیز اجزای خوراک با پارامترهای بالا هماهنگی ندارد با کارخانه خوراک مشورت کنید.
مرغداری مجله International Poultry Production
منبع: نیکوتک