به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ این مقاله برگرفته از کتاب تخم مرغ، معجزهای در سفره، توسط دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و با همکاری ستاد کشوری ترویج مصرف تخم مرغ به چاپ رسیده و شما را با باورهای غلطی که در جامعه درباره مصرف تخم مرغ رواج پیدا کرده است آشنا میکند.
امروزه مطالعات متعددی توسط محققین در مراکز معتبر و در طول سالهای متمادی بر روی افراد زیادی در کشورهای مختلف صورت گرفته و ثابت کرده اند:
1.خوردن تخم مرغ حتی بیش از یک عدد در روز در بسیاری از مردم بدون ارتباط جنس، سن و نژاد آنها باعث افزایش کلسترول خون نشده و حتی برای قلب میتواند مناسب و مفید هم باشد.
2.تغذیه با تخم مرغ نه تنها نسبت LDL:HDL که مهمترین شاخص برای تعیین احتمال خطر بیماریهای قلبی است را تغییر بسیار کمیمیدهد و نه تنها بر روی احتمال بروز بیماریهای قلبی-عروقی اثری ندارد بلکه باعث کاهش پاسخهای التهابی در بدن میگردد.
3.خوردن تخم مرغ در گروههای جمعیتی مختلف دنیا و یا در داخل یک گروه جمعیتی خاص ارتباطی با کلسترول ندارد.شواهد اپیدمیولوژیکی حاکی از این ست که سرانه مصرف تخم مرغ در فرهنگهای مختلف ارتباطی با میزان بروز بیماریهای قلبی نداشته و حتی در بروز بیماریهای قلبی-عروقی در افرادی که یک تخم مرغ در هفته و کسانی که یک تخم مرغ در هفته و کسانی که یک تخم مرغ در روز میخورند ارتباطی مشاهده نشده ست.
4.آنچه که در تولید کلسترول خون در بدن نقش دارد اسیدهای چرب اشباع بویژه نوع ترانس ست و نه کلسترولهای غذایی و در تخم مرغ تنها یک سوم اسیدهای چرب آن از نوع اشباع بوده و کلسترولی هم که در اثر خوردن تخم مرغ در بدن تولیدمیشود.از نوع HDL (کلسترول خوب) و LDL کم آتروژنیک ست.
5.وجود فرآوردههای دامیخاص در رژیم غذایی بطور آشکار باعث کاهش احتمال بروز حمله ی قلبی میشود.تخم مرغ، محصولات لبنی و ماهی بطور غیر مستقیم باعث کاهش مرگ و میر ناشی از حمله ی قلبی میشوند.مصرف مقادیر زیادی از این غداها 20 درصد خطر فوت در اثر حمله ی قلبی را کم میکند
بدلیل یافتههای فوق از سالهای پیش توسط انجمن بین المللی تخم مرغ و بسیاری از کشورهای مطرح دنیا شعاری برای تشویق جوامع به بازگشت برای مصرف تخم مرغ و بهره برداری کامل از ارزشهای تغذیه ای این ماده غذایی کامل و بسیار مفید بدون ترس از کلسترول مطرح کردند:
" An egg day is ok"
و در ایران هم این شعار با عنوان "هر انسان سالم،یک تخم مرغ در روز"معرفی شده است.
به چه افرادی بیشتر توصیه به مصرف تخم مرغ میکنیم؟
مصرف تخم مرغ در زنان باردار و شیرده،کودکان و نوجوانان در حال رشد،ورزشکاران و کلیه بزرگسالان سالم و همچنین در دوران پس از بیماری بدلیل ارزش غذایی بالا توصیه میشود در این افراد مصرف یک تخم مرغ در روز بلامانع ست و در برخی موارد توصیه میشود بیشتر هم ممکن است انجام شود.در هر تخم مرغ از 8 ماهگی در کودکان قابل مصرف بوده و توصیه میشود تا یک سالگی 1 زرده کامل،یک روز در میان و از 2 سالگی به بالا یک تخم مرغ در روز در برنامه ی غذایی کودکان وارد شود.
چه افرادی باید در مصرف تخم مرغ احتیاط کنند؟
گرچه در برخی شرایط باید در مصرف تخم مرغ کامل ملاحظاتی صورت پذیرد ولی بدلیل خواص ویژه و منحصر بفردی که در تخم مرغ وجود داشته است و عدم مصرف آن میتواند کمبود ترکیبات ضروری مثل کولین،لوتئین و گزانتین را بهمراه داشته باشد لذا نباید مصرف تخم مرغ در هیچ گروه سنی حذف شود بلکه باید در موارد محدودیت مصرف،مقدار مصرف آن با پزشک معالج کاهش یابد که حتی در بیماران مبتلا به دیابت،فشار خون بالا و بیماری قلبی-عروقی تا حدود 3 عدد در هفته نیز پیشنهاد میشود البته در اینصورت باید از خوردن غذاهای چرب و پرنمک نیز همراه تخم مرغ خودداری شود و روش پخت تخم مرغ نیز بدون روغن صورت پذیرد که در اینصورت نه تنها خطری نخواهد داشت بلکه در این گروهای خاص مفید هم خواهد بود.
منبع:salamatnews.com