ضریب تبدیل خوراک در پرورش طیور گوشتی (بخش اول)
جهت یادآوری موضوع:
در مورد عوامل خراب شدن ضریب تبدیل در مرغداریهای گوشتی صحبت میکردیم.
یک از مهمترین عوامل، ابتلای جوجهها به بیماری «ورم روده نکروتیک» بود که یکی از نشانههای اصلی آن دفع دان هضم نشده بود.
عوامل زمینهساز بروز این بیماری را به یاد دارید؟
لطفاً به اهمیت پیشگیری از وقوع این بیماری در سالن خود توجه خاص کنید. کنترل این بیماری دوره شما را سودآورتر خواهد کرد.
بیماری دومی که ضرر اقتصادی زیادی به شما تحمیل میکند و به شدت ضریب تبدیل خوراک را خراب میکند، بیماری کوکسیدوز است.
کوکسیدوز
سیکل وقوع آلودگی به کوکسیدوز حدود 10 روز است و چنانچه جوجه به محض ورود به سالن آلوده شود، 10 روزگی علائم دیده خواهد شد.
برخی از علائم کوکسیدوز
- وجود مدفوع خونی روی بستر
- پلاکهای خونریزی در روده همراه با ترشحات خونی
- بیحالی و کز کردن جوجهها
از علامتهای اصلی این بیماری میباشند.
نکته مهم:
معمولاً در سالنهای آلوده به کوکسیدیوز، بیماری ورم روده نکروتیک هم وجود دارد که در این حالت ضریب تبدیل خوراک شدیداً خراب میشود.
مطمئن باشید این بیماری تاکنون به شما آسیبهای زیادی وارد کرده است.
بیشتر بدانیم:
آشنایی با بیماری کوکسیدیوز (Coccidiosis)
کنترل کوکسیدیوز، نخستین گام در عملکرد گله
اهمیت حمل و نقل جوجه و تخممرغ
چک لیست عوامل مؤثر بر ضریب تبدیل
1- حمل و نقل جوجه
شرایط نامطلوب حمل ونقل جوجهها از نظر درجه حرارت و تهویه به ویژه در فصل تابستان میتواند به رشد هفته اول جوجهها لطمه بزند. در موارد انتقال جوجهها به نقاط دوردست، کیفیت پایین ماشینهای حمل و نقل، عامل مهمی در کاهش نرخ رشد جوجهها، طی هفته اول دوره پرورش به شمار میرود.
2- ده روز اول دوره پرورش (Brooding period)
این دوره از نظر رشد و کارایی سیستم گوارشی بسیار حساس میباشد. هرگونه تنش در این دوره میتواند عوارض جبران ناپذیری به روی رشد جوجهها طی دوره پرورش بر جای گذارد.
3- تعداد جوجه یا کیلوگرم گوشت زنده در مترمربع (تراکم زیاد)
به علاوه پیامدهای ناشی از تراکم مانند استرس ناشی از گرما و میزان بالای آمونیاک، با فراهم نمودن زمینه برای منکوب کردن سیستم ایمنی، تأثیرات نامناسبی به روی ضریب تبدیل خواهند گذاشت. (تراکم در مرغداری)
4- درجه حرارت سالن
دمای بالا و یا پایین باعث افت ضریب تبدیل میشود. (دمای مرغداری)
5- نور
تاریکی طبق برنامه صحیح و علمیعامل مهم در داشتن ضریب تبدیل مطلوب است. (برنامه نوری در مرغداری)
6- دانخوری و آبخوری
تنظیم ارتفاع دانخوری و آبخوری و فراهم نمودن تعداد کافی آنها در دسترسی پرندگان به آب و دان تأثیر جدی دارد. ریخت وپاش غذا به میزن کم در سالنهای پرورش شاید معمول باشد ولی وجود بیش از حد دان در دانخوریها به هدر رفت دان خواهد انجامید. (دانخوری و آبخوری در مرغداری)
7- تهویه
هوای تازه برای مرغهای گوشتی به اندازه خوراک و آب تازه مورد مهمی است.عدم وجود سیستم تهویه مناسب به ویژه در اواخر دوره پرورش علاوه بر عدم تأمین اکسیژن مورد نیاز پرنده جهت سوخت وساز، با اعمال تنش گرمایی بر جوجهها، مصرف خوراک و در نتیجه افزایش وزن و بازدهی خوراک را کاهش میدهد. (سیستم تهویه در مرغداری)
8- بافت و ترکیب و کیفیت مواد اولیه دان
اینکه دان مرغها به صورت پلت (Pellets) یا پلت شکسته (Crumbles) و یا به صورت آردی (Mash) باشد، تأثیر بسیار شدیدی روی ضریب تبدیل خواهد داشت.
نگهداری کیفیت خوراک در انبار بسیار حایز اهمیت است، محافظت در برابر اکسیداسیون، کپکزدگی و نیز آلودگی از موارد مهم در حفظ کیفیت و در نتیجه بهبود بازدهی خوراک میباشد. (بافت دان و رابطه آن با عملکرد طیور گوشتی)
9- چربی و نوع روغن مورد استفاده (کاربرد روغن و چربیها در تغذیه طیور)
10- بهداشت و بیماریها (خصوصاً بیماریهای دستگاه گوارش)
پرندگان بیمار دارای عملکرد مناسبی نیستند. از این رو تدوین برنامههای بهداشتی مناسب و تشخیص و درمان به موقع بیماریها در گله نقش بسیار مهمی در بهینهسازی عملکرد جوجهها دارد. مرگ و میر جوجهها به ویژه در اواخر دوره پرورش تأثیر چشمگیری به روی ضریب تبدیل گله دارد. (دستگاه گوارش طیور)
برای مطالعه بخشهای دیگر نکات فنی پرورش طیور گوشتی کلیک کنید.
منبع: کنسانتره سیمرغ