به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ مرغداران باید کاهش هزینه خوراک در هر دوره پرورش طیور را به عنوان یک اصل مهم در کار خود قرار دهند.
در ادامه مقاله عوامل مؤثر بر ضریب تبدیل خوراک را عنوان کرده و در نهایت با جمعبندی موضوع سعی خواهد شد کلیدهای اصلی بهبود ضریب تبدیل را به شکل کاربردی در اختیار شما قرار دهیم.
عوامل مهم اثر گذار در ضریب تبدیل خوراک
بیماریهای رودهای مؤثر در خراب شدن ضریب تبدیل خوراک:
1- آنتریت نکروتیک (با علامت اختصاصی دفع دان هضم نشده در مدفوع)
2- کوکسیدیوز که در ادامه به آن میپردازیم:
• بیماری کوکسیدیوز، توسط یک انگل تک یاخته ایجاد شده و با تخریب سلولهای روده، از جذب کامل مواد غذائی خوراک جلوگیری میکند.
•• عوامل زمینهساز بروز کوکسیدیوز در سالن مرغداری چه هستند؟
1- بیماریهای عفونی:
خصوصاً بیماریهای باکتریایی رودهای مانند (ورم روده نکروتیک یا ورم روده کل باسیلوزی) و بیماریهای عفونی ویروسی مانند (گامبورو)
2- فاکتورهای مدیریتی و محیطی از مهمترین مسائل در کنترل این بیماری هستند:
- جنس بستر مرغداری
- رطوبت بستر
- استرسهای محیطی
- دما و تهویه استاندارد سالن خود را کنترل کنید.
شرایط نامناسب محیطی سالن پرورش شما مساوی است با وقوع بیمار کوکسیدیوز در گله شما.
3- عوامل تغذیهای:
- جیرههای با پروتئین خام بالا مصرف نکنید.
- تأمین مقدار کافی ویتامینهای C – K – A را فراموش نکنید.
- به فاکتورهای بهداشتی خوراک توجه کنید.
- از تغییرات ناگهانی جیره و مصرف مقادیر بالای گندم و جو، پرهیز کنید.
تشخیص سریع و درمان مناسب کوکسیدیوز، عامل مهمیدر سودآوری دوره پرورش شماست.
عوامل مختلفی که موجب مصرف دان بالا و عدم وزنگیری مورد انتظار از پرنده میشود (که به خراب شدن ضریب تبدیل تعبیر میشود) را به شکل زیر تقسیمبندی میکنیم:
1- عوامل تغذیهای:
- کیفیت مواد اولیه – کیفیت آب مصرفی
- جیره و فرمولاسیون خوراک
- پروسه توزین – آسیاب و میکس خوراک
- توزیع خوراک (دانخوری)
2- عوامل مدیریتی:
- بستر استاندارد (عامل بسیار مهم)
- تهویه، دما و رطوبت (عوامل آسایش پرنده)
- نوردهی (شدت و زمانبندی)
- تراکم گله
3- سلامت دستگاه گوارش (بیماریهای عفونی)
- ورم روده نکروتیک
- عفونتهای رودهای کلی باسیلوزی و سالمونلائی
- کوکسیدوز
بیشتر بدانیم:
بهبود ضریب تبدیل در جوجههای گوشتی
بیماری آنتریت نکروتیک (Necrotic enteritis) در پرندگان
بیماری نکروز روده در مرغها
بیماری بورس عفونی یا گامبورو در جوجههای گوشتی
یکی از مهمترین تهدیدات ضریب تبدیل خوراک در سالن شما:
• بیماری ورم روده نکروتیک است، این بیماری در همه سالنهای پرورش معمولاً وجود دارد.
عوامل ایجاد کننده بیماری ورم روده نکروتیک:
1- مصرف گندم و جو بالا در جیره (بدون آنزیم)
2- تغییرات ناگهانی جیره و یا مصرف خوارک زیاد توسط پرنده
3- تهویه نامناسب – رطوبت و آلودگی بستر و تراکم بالای گله
4- آلودگی اقلام مصرفی دان
5- بیماریهای رودهای دیگر مانند کوکسیدوزها و.....
این عوامل باعث رشد زیاد باکتری Cl.prf. در روده پرنده میشود.
علائم بیماری ورم روده نکروتیک:
1- وجود دان هضم نشده در مدفوع (و بستر)
2- تورم رودهها، رودههای (سفید - کرم) بادکرده
3- جوجههای مریض و وقوع تلفات
4- آسیبهای کلیوی پرنده
بخشی از علائم هستند.
ضررهای ناشی از بیماری ورم روده نکروتیک:
• ضریب تبدیل دان به شدت خراب میشود.
• تولید گوشت کاهش و میزان تلفات افزایش مییابد.
ضریب تبدیل خوراک در پرورش طیور گوشتی (بخش دوم)