به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ اهمیت کیفیت جوجه یک روزه از آن جاست که مرغدار برای موفقیت باید پتانسیلها و ظرفیتهای لازم را در اختیار داشته باشد و به کمک حسن مدیریت این پتانسیلها و قوهها را به فعل و عمل تبدیل کند.
نیازهای پرورش طیور را بیابید.
چنان چه جوجه یک روزه کیفیت لازم را نداشته باشد، از دست مدیریت خوب هم کاری ساخته نیست. لذا در سفارش و تهیه جوجه فاکتورهای زیر را مد نظر قرار دهید:
- سعی کنید گله مادر تک سنی باشد و جوجهها را از یک گله هم سن انتخاب کنید در غیر این صورت میزان عیار ایمنی بدن جوجههایی که از گلههای مختلف، تهیه شوند، یکنواخت نخواهد بود و عیار مادری ناهمگون، باعث پراکندگی عیار حاصل از واکسیناسیون میشود. در نتیجه، متعاقب واکسیناسیون تیتر مطمئنی برای ایمنی نخواهید داشت و همیشه قسمتی از گله حساستر و در معرض خطر ابتلا به بیماری است.
- سعی کنید خود جوجهها هم اختلاف سنی نداشته باشند و همه را در یک روز خریداری کنید. زیرا داشتن گلههای غیرهمسن خطر چرخش آلودگی از سن بالاتر به پائینتر و حتی بالعکس را افزایش میدهد. ضمن اینکه شما مجبورید وقت و هزینه و کار بیشتری انجام دهید چرا که مدیریت گلهها در سنین مختلف، متفاوت است و محتاج برنامه تغذیه جوجه و واکسیناسیون و مدیریت جداگانهای میباشد.
- اگر گله مادر دارای سن کم باشد، احتمال ضایعات و تلفات اولیهاش بیشتر است. چرا که کیسه زرده کوچکتر و طاقت جوجه برای تحمل گرسنگی و تشنگی کمتر است. در نتیجه جوجه سریعتر و زودتر دچار افت و کم آبی بدن میشود. وزن جوجه نباید زیر 35 گرم باشد. اما حسن گله مادر کم سن در این است که معمولاً تیتر ایمنی مادری مناسبتر و یکنواختتری دارند. بنابراین سعی کنید جوجه حاصل از مادر کم سن را از مراکز خیلی دور از محل پرورش گله تهیه نکنید.
- گله مادر پیر هم جوجه درشتتری دارد و تحمل جوجه نسبت به گرسنگی و تشنگی هم بیشتر است چرا که کیسه زرده بزرگتر است. اما یکنواختی در گله پیر کمتر از گله جوان است و تیتر مادری هم معمولاً کمتر و ناهمگونتر است. هر گرم اختلاف وزن جوجه یک روزه در سن فروش ایجاد اختلاف و تفاضلی حدود 12 گرم میکند.
- حتماً جوجه باید دارای MG و SP و ST منفی باشد. MG عامل ناراحتی مزمن تنفسی است که در صورت بروز و ترکیب با کلی باسیل باعث افت شدید عملکرد و بالا رفتن هزینه دارویی میشود. SP و ST هم عوامل سالمونلا هستند که قطعاً باید منفی باشند وگرنه دوره موفقی نخواهیم داشت. اما هرچند منفی بودن MS هم یک مزیت است ولی حساسیت تأکید ویژه و شدیدی بر آن وجود ندارد.
- در صورت امکان جوجه را از نزدیکترین جوجهکشی تهیه کنید تا مسائل مربوط به وازدگی و افت ناشی از کم آبی (هیدراتاسیون) دامنگیر گله نشود. هر ساعت حمل 1/. گرم از وزن جوجه میکاهد.
بیشتر بدانیم:
چهار روش برای افزایش بهرهوری طیور
اهمیت حمل و نقل جوجه و تخممرغ
شرایط جوجهکشی و انتقال جوجهها به سالن مرغداری
عملیات روز اول جوجهریزی
- سالن باید کاملاً گرم (34- 33 درجه) باشد.
- کارتن حاوی جوجهها را به طور مرتب در سالن بچینید. درب آنها را بردارید و واکسن برونشیت را طبق دستورالعمل در داخل کارتنها روی سر جوجهها اسپری کنید.
- رسیدن سریع جوجه به آب بسیار مهم است. لذا سعی کنید کارتن حاوی جوجهها را نخست در کنار آبخوریها بچینید و از ته سالن شروع به تخلیه جوجهها در کنار آبخوریها نمائید. رسیدن سریع جوجه به آب، مانع کمآبی و وازدگی جوجه میشود. بنابراین توصیه شده که در دو ساعت اول به جوجه دان ندهید تا فقط آب بخورد.
- در سه ساعت اول آب شکر 5% (50 گرم شکر برای یک لیتر آب) داده شود. پس از آن به مدت 24 تا 36 ساعت محلول "مولتی الکترولیت" داده شود که آن هم در جبران کم- آبیهای احتمالی زمان حمل مؤثر خواهد بود. آب و شکر انرژیزاست و تحرک جوجه را بیشتر میکند و نیز تشنگی را افزایش میدهد و باعث آب خوردن بیشتر آن میشود.
- استفاده از پیشدان را پس از دو ساعت میتوانید شروع کنید. امروزه دیگر بر مصرف ذرت خالی، تاکید نمیشود.
- حرکت دادن جوجهها برای رفتن آنها به سر دانخوری و آب خوری در روز اول بسیار مهم است. 3 ساعت پس از تخلیه جوجه، باید چینهدان 90% جوجهها پر باشد.
- خاموشی دادن در روز اول ضرورت ندارد.
- کفی کارتنهای حمل جوجه را کاملا بسوزانید تا از انتشار آلودگیهای احتمالی جلوگیری شود.
- تعدادی از جوجهها را قبل از تخلیه در سالن جدا کنید و برای کشت میکربی و قارچی و آنتی بیوگرام بفرستید. اگر جوجه در سالن خالی شده باشد و بعد به آزمایشگاه ارسال شود و آلودگی خاصی از آن جدا شود، معلوم نمیشود منشأ آلودگی سالن و بستر است یا خود جوجه. لذا باید جوجههای مورد آزمایش قبل از تخلیه از کارتنها، از بقیه جدا شوند. نمونهبرداری برای جوجهها باید اتفاقی باشد. برداشت از نمونههای وازده و ضعیف، شما را در تشخیص و مصرف دارو برای کل گله دچار اشتباه خواهد کرد.
- جوجههای وازده را در کمترین مدت زمان ممکن از گله جمعآوری کنید. برای آنها بیمارستان درست نکنید چرا که منشأ آلودگیاند و اگر هم آلوده نباشند، مناسبترین کانال ورود آلودگی هستند.
- درست کردن بیمارستان برای جوجههای بیمار و دارای کمبود اشکال ندارد. به خصوص که داروهای مصرفی را میتوان ابتدا روی آنها آزمایش کرد و در صورت شیوع مشکل در گله، از داروهای آزمایش شده و نتیجه داده برای درمان کل گله استفاده کرد.
برای مطالعه بخشهای دیگر این مقاله کلیک کنید: آموزش راهاندازی مرغداری
نوشته شده توسط دکتر محمد امین مروتی
نیازهای پرورش طیور را بیابید.