به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ در زمینه پرورش جوجه گوشتی، کتابها و رسالات متعددی نوشته شده است اما هنوز جای نوشتهای که هم جامع باشد و تمام مراحل پرورش را در برگیرد و هم ساده باشد تا بتواند ارتباط مؤثری با جامعه مرغدار برقرار سازد و هم متکی بر نکات عملی و مفید باشد، خالی است. این نوشته کوششی است در جهت پر کردن این خلأ.
نیازهای پرورش طیور را بیابید.
هدف، آموزش عملی نکات مفید و پرهیز از تفصیل در نکات نظری و تئوریک و ارائه مطالب به شیوهای گام به گام از جوجه یک روزه تا مرغ قابل فروش است. ضمناً سعی شده است که مطالب با لحن آمرانه و دستوری القا نشود بلکه به دلایل مؤید آن هم پرداخته شود تا در ذهن مرغدار، اهمیت و ضرورت هر دستورالعمل روشن گردد و در نتیجه رغبت بیشتری برای اهتمام و جدیت در عملی کردن آنها در او ایجاد شود.
نکته دیگر آن که مطالب مندرج در این مقاله عمدتاً بر تجارب شخصی 15 ساله نگارنده متکی است که بعضاً نیز کاملاً شخصی است و در نوشته های دیگران نیامده است.
از آنجا که بحث اصلی ما به پرورش مربوط میشود، فرض بر این است که ساختمان مرغداری از حداقل استانداردهای لازم برخوردار است و چون این استانداردها معمولاً دستورالعملهای مراجع مجوز دهنده، لحاظ شده است از تذکر تفصیلی در این باره صرف نظر میکنیم. نکاتی از این قبیل که:
- جهت ساختمان شرقی غربی باشد .
- محل هواکشها به گونهای باشد که جریان شدید باد باعث اختلال در عملکرد آنها نشود.
- فاصله مناسب (حدود 5/1 کیلومتر) از سایر واحدهای پرورش طیور مد نظر باشد.
- ترجیح بر این است که ظرفیت سالنها به صورت واحدهای 5000 قطعهای در نظر گرفته شود. چرا که یکنواختی جریان هوا در این سالنها بیشتر امکانپذیر است و اختلاف جریان هوا و رطوبت و حرارت در نقاط مختلف سالن را به حداقل میرساند. در سالنهای طولانی یکنواخت کردن این عوامل مشکلتر و دور از دسترستر است.
بیشتر بدانیم:
بررسی تهویه مورد نیاز در مرغداری
رطوبت در سالن مرغداری
حفاظت زیستی مرغداری
حفاظت زیستی یا (Biosequrity) در منابع جدید بیشتر از همیشه مورد تأکید قرار گرفته است. این حفاظت شامل مجموعه اعمال بازدارنده در مقابل نفوذ آلودگیها به محیط مرغداری است که مهمترین این راهکارها عبارتند از:
- حصارکشی و محوطهسازی برای ممانعت از ورود افراد غیرمسئول و جانوران اهلی و وحشی.
- کنترل ترددها در ورودی مزرعه با برقراری پست نگهبانی یا حداقل با موانع فیزیکی بازدارنده (نظیر درب، زنجیر و...)
- فضای سبز باید حداقل 15 متر از دیوارهای محل پرورش فاصله داشته باشد. توضیح آن که این فضاها با جذب نور و حرارت، ممکن است تعادل حرارتی سالن را دچار اختلال سازند.
- استفده از ضدعفونیهای مناسب در ورودی مزرعه و ورودیهای سالن. این ضدعفونیها باید طبق برنامه معین هر از چند گاهی تعویض شوند تا راه بر مقاومتهای میکروبی احتمالی بسته شود.
- کسانی که به هر دلیلی میخواهند وارد سالنها شوند باید لباس و کفش مخصوص داخل محوطه را بپوشند و در صورت امکان دوش هم بگیرند.
- برای کنترل کامل بر تعویض لباس و کفش، سعی کنید رنگ لباسها و کفشها در قسمتهای مختلف مرغداری (از قبیل سالنها- محوطه و ورودیها) از یکدیگر متمایز باشد تا امکان اشتباه و خطا به حداقل برسد.
- از نگهداری طیور بومی در محوطه و اطراف مرغداری جداً پرهیز نمائید. این طیور چون واکسنهای لازم را دریافت نکردهاند خطر مهمی در انتقال بیماریها - به خصوص انواع ویروسی و خطرناک نظیر نیوکاسل و آنفلوانزا- به شمار میروند. به علاوه چون سن این طیور بالاتر از گله است، همیشه میتوانند ناقل عامل بیماری باشند، بدون آن که خود بدان مبتلا شوند. به عبارت دیگر این گونه طیور معمولاً به دلیل سازگاری تدریجی با محیط، میتوانند حامل و ناقل عوامل بیماریهای مختلفی باشند که خود از سر گذراندهاند یا با آن تطبیق یافتهاند.
- طعمهگذاری برای جانوران موذی و بخصوص موش که نقش به سزا در انتقال بیماری هایی چون سالمونلا دارد، باید حتماً مد نظر قرار گیرد. استفاده از چسبهای مخصوص به دام انداختن موش در محل تردد آنها معمولاً با موفقیت همراه است.
برای مطالعه بخشهای دیگر این مقاله کلیک کنید: آموزش راهاندازی مرغداری
نوشته شده توسط دکتر محمد امین مروتی