به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ در این مقاله سعی نمودهایم طرز ساخت دستگاه جوجهکشی خانگی برای کسانی که دوست دارند جوجهکشی دستی را تجربه کنند، توضیح دهیم. این روش برای تجربه اندوزی کودکان و نوجوانان در جهت برانگیخته شدن خلاقیت و کشف استعدادشان بسیار توصیه میشود. اما اگر به دنبال تجربه حرفهای و کسب درآمد هستید با توجه به اهمیت صرفهجویی در وقت و هزینه بهتر است دستگاه جوجهکشی صنعتی را از شرکتهای معتبر تهیه نمایید.
وسایل مورد نیاز برای ساخت دستگاه جوجهکشی:
–یخدان یونولیتی دربدار
–سرپیچ متصل به سیم
–نوار چسب
–لامپ ۲۵ وات
–توری مرغی یا توری فلزی مناسب
–دماسنج و رطوبت سنج دیجیتال
–ظرف آب مناسب برای قرار گرفتن داخل یخدان
–اسفنج
۱- یک یخدان یونولیتی انتخاب کنید و روی بدنه آن سوراخی ایجاد نمایید به اندازهای که سرپیچ لامپ از آن عبور کند. سپس توسط نوار چسب سرپیچ را از داخل و خارج سوراخ به بدنه یخدان بچسبانید. این کار را با دقت انجام دهید تا بر اثر تماس لامپ با بدنه یونولیتی باعث آتشسوزی نشود. سپس یک لامپ ۲۵ وات را به سرپیچ متصل نمایید.
همچنین میتوانید از یک جعبه مقوایی به جای یخدان یونولیتی استفاده کنید ولی بدلیل عایق بودن جعبه یونولیتی این جعبه برای ساخت دستگاه جوجهکشی مناسبتر است.
۲ – جدا کنندههای توری اطراف لامپ
با استفاده از توری مرغی یا توریهای فلزی موجود در بازار اطراف لامپ را بپوشانید این کار از تماس جوجهها پس از تولد با لامپ جلوگیری میکند.
در صورت تمایل میتوانید از توری موجود در کف جعبه استفاده کنید تا از جمع شدن فضولات زیر پای پرنده جلوگیری شود.
۳ – اضافه نمودن دماسنج و رطوبتسنج دیجیتال
مطمئن شوید که دماسنج و رطوبتسنج به درستی و با دقت زیاد کار میکند و آن را در جعبه و جایی کنار تخممرغها قرار دهید.
۴ – جهت تامین رطوبت مورد نیاز جوجهکشی یک ظرف آب داخل جعبه قرار دهید میتوانید داخل ظرف از اسفنج استفاده نمایید تا بتوانید رطوبت مورد نیاز جعبه را کنترل نمایید.
۵ – روی درب یخدان برشی ایجاد کنید و با استفاده از شیشه قاب عکس یا طلق پلاستیکی محل برش خورده را بپوشانید و اطراف آن را با نوار چسب محکم بچسبانید.
در صورت تمایل میتوانید لولایی روی درب یخدان نصب نموده تا عمل باز و بسته نمودن درب دستگاه راحتتر انجام پذیرد.
جهت گردش جریان هوا و تهویه داخل جعبه میتوانید دو سوراخ کوچک در طرفین جعبه ایجاد نمایید و یک سوراخ کوچک روی درب بالای آن در نظر بگیرید.
۶ – تست دستگاه جوجهکشی
قبل از قرار دادن تخممرغهای نطفهدار درون دستگاه میبایست دستگاه را برای یک روز یا حتی بیشتر روشن کنیم تا از رطوبت و دمای مورد نیاز در دستگاه مطمئن شویم. در طول دوره جوجهکشی درجه حرارت دستگاه باید روی ۳۷.۵ درجه سانتیگراد ثابت بماند و میبایست رطوبت دستگاه برای ۱۸ روز اول بین ۵۵ تا ۶۵درصد و برای چهار روز آخر بین ۶۵ تا ۷۵درصد تنظیم شود.
جهت کنترل رطوبت دستگاه میتوانید آب جذب شده به اسفج را خارج نموده و یا برای افزایش رطوبت مقداری آب به ظرف داخل دستگاه اضافه نمایید.
مراحل جوجهکشی تخممرغها
قرار دادن تخم مرغها
تهیه تخم نطفهدار خیلی مهم است چرا که در برخی موارد مشاهده شده بدلیل رعایت نکردن اصول نگهداری تخمهای نطفهدار پس از قرارگیری تخممرغها در دستگاه نطفه رشد نکرده و تمامی زحمات شما از بین میرود. لذا جهت تهیه تخممرغ نطفهدار مناسب میتوانید به بازارهای محلی اطراف خود مراجعه کرده یا از افرادی که به آنها اعتماد دارید تخم نطفهدار مرغوب تهیه کنید.
کیفیت تخممرغ نطفه دار بستگی به سلامت مرغ دارد لذا در صورت لزوم میتوانید از فروشنده بخواهید تا جهت بررسی و اطمینان از سلامت مرغها شما را به مزرعه خود ببرد. معمولاً مرغهای آزاد تخمهای با کیفیتتری نسبت به مرغهای داخل قفس تولید میکنند.
معمولاً نرخ جوجهدرآوری خوب بین ۵۰ تا ۸۵درصد از تخمها میباشد.
تخممرغ نطفهدار مرغهای تخمگذار معمولاً کوچکتر هستند این درحالی است که تخممرغ گوشتی معمولاً درشتتر میباشد به هرحال شما میتوانید از کشاورز سوال کنید تا اطلاعات لازم درباره نژاد مرغهای مزرعه خود در اختیار شما قرار دهد.
اطلاعات مهم نظیر زمان و آمار تخم مرغها را ثبت کنید
یک تخممرغ به ۲۱ روز زمان نیاز دارد تا به جوجه تبدیل شود و مهم است که شما بدانید چه زمان و چه تعداد تخم را داخل دستگاه قرار دادهاید. همچنین میزان دما و رطوبت اندازهگیری شده در هر روز را ثبت نمایید تا در صورت مشاهده تغییر سریعاً نسبت به رفع آن اقدام کنید.
چرخش تخم مرغها
تخممرغها را میبایست در هر روز و در فواصل زمانی منظم بچرخانید این امر میبایست تا روز ۱۸ جوجهکشی ادامه پیدا کند. برای چرخش درست تخممرغها میتوانید یک طرف آن را علامت “O” و طرف دیگر آن را با علامت “X” نشانه گذاری کنید و در هر مرحله یک چهارم تا نیم دور تخممرغها را بچرخانید.
نکته: در دستگاههای جوجهکشی ساخته شده در کارخانجات معتبر این عمل به صورت اتوماتیک و بدون نیاز به بازرسی انجام میپذیرد.
مشاهده داخل تخممرغها بعد از هفته اول
این کار به شما کمک میکند تا تخمهای نطفهدار را از سایر تخمها شناسایی نمایید. برای عمل کندلینگ یا نوربینی تخممرغها میتوانید یک دستگاه کندلر تهیه کرده و یا توسط یک چراغ قوه و در فضای تاریک، داخل تخممرغها را یک به یک مشاهده کنید. پس از بررسی تخممرغها آنهایی که نطفهدار نیستند و یا تفاوتی با سایر تخمهای نطفهدار دارند را از دستگاه خارج نمایید.
اگر از چراغ قوه برای مشاهده تخممرغها استفاده میکنید می بایست لنز آن به اندازهای کوچک با شد که با قرار دادن تخممرغ روی آن نور از اطراف مشاهده نشود.
برای ساخت کندلر خانگی میتوانید یک چراغ رومیزی را داخل جعبه مقوایی با ابعاد مناسب قرار داده و روی جعبه را سوراخ کنید و تخممرغ را روی سوراخ قرار داده و داخل آن را مشاهده نمایید.
برای مشاهده داخل تخممرغ به آرامی آن را بچرخانید تا از ایجاد نطفه در آن مطمئن شوید.
جنین زنده مانند یک نقطه دیده میشود که با رگهای خونی به اطراف احاطه شده است.
جنین مرده شبیه به حلقه و یا رگههایی از خون دیده میشود.
تخممرغ بدون نطفه کاملا شفاف بوده و نور از آن عبور میکند.
توجه به صدای تق تق در روز بیست و یکم
اگر دقت کنید در روز بیست و یکم صدای ضربه زدن نوک جوجهها به تخمها را میشنوید این صدا به منظور ترکیدن کیسه هوای داخل تخم و برخورد نوک جوجه با پوسته تخممرغ ایجاد میشود. پس از شنیدن صدا شاید تا ۱۲ ساعت زمان لازم باشد تا جوجه به طور کامل از تخم خارج شود.
نکته: در حین خروج جوجهها از تخم هرگز به آنها کمک نکنید و اجازه دهید خود حیوان این کار را انجام دهد چرا که برخی از جوجهها هنوز توان شکستن تخم را ندارند و به زمان بیشتری برای جذب انرژی لازم دارند.
منبع سایت بلدرچین دماوند