به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ به نقل از افکار نیوز؛ بازار گوشت به عنوان یکی از کالاهای اصلی سبد مصرفی خانوار از اهمیت بالایی برخوردار است که علیرغم وعده مسوولان مبنی بر کنترل قیمت، این روزها قیمت آن از مرز 54هزار تومان نیز عبور کرده است.
در ماههای اخیر قیمت بالای گوشت قرمز دهکهای پایین جامعه را برای خرید این محصول پروتئینی با مشکل مواجه کرده و کار را به جایی رسانده که سهم این محصول در سبد خانوار بهطور چشمگیری کاهش یافته است.
براساس گزارشهای میدانی از بازار محصولات پروتیینی حسنی یکی از فعالان این صنف میگوید: علیرغم کاهش قدرت خرید خانوار، قیمت گوشت قرمز در ماههای اخیر با افزایش افسار گسیختهای روبرو بوده است.
وی کمبود و عرضه دام در دامداریها و عدم توزیع گوشت وارداتی در قصابیها را دلیل اصلی این نوسانات دانست.
در مقابل نرخ برخی دیگر از محصولات پروتیینی نظیر مرغ با کاهش چشمگیری در بازار روبرو بود، به گونهای که رییس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی معتقد است که صنعت مرغداری با سرعت زیادی در حال ورشکستگی است.
البته ناگفته نماند که در پی سودجویی برخی قصابان انواع محصولات پروتئینی با قیمتهای گزافی به مصرفکنندگان عرضه میشود.
منصور پوریان یک تامینکننده دام و گوشت با بیان اینکه قیمت گوشت گوسفندی در بازار همچنان بالاست، اظهار کرد: علیرغم آنکه هر کیلو لاشه داخلی با نرخ 37 هزار و 500 تومان عرضه می شود، اما هر کیلو گوشت گوسفندی با نرخ 54 تا 55 هزار تومان در قصابیها فروخته میشود که این امر ناشی از مشکلات سیستم توزیع است.
وی با اشاره به اینکه نیاز بازار تنها گوشت گرم نیست، افزود: در شرایط کنونی با محدودیت واردات در گوشت منجمد روبرو هستیم که این امر موجب شده فشار بر بازار گوشت گرم افزایش یابد.
پوریان در پاسخ به این سؤال که در برخی قصابیهای سطح شهر خبری از گوشت گرم وارداتی نیست، بیان کرد: سیاست ستاد تنظیم بازار بر آن است که گوشتهای گرم وارداتی، تنها در اختیار شرکتهای بستهبندی قرار گیرد که درنهایت این امر خلأ گوشت گرم وارداتی ارزان قیمت در قصابی را به همراه دارد.
به گفته وی تنوع واردات گوشت قرمز تنها نسخه درمان کاهش قیمت شقه داخلی در بازار خرده فروشی است.
فقدان نظارت سازمان حمایت بر قصابیها
احمد مقدسی رییس انجمن صنفی گاوداران اظهار کرد: اکنون هر کیلو گوساله نر پرواربندی در دامداریها با نرخ 14هزار تومان عرضه میشود که با احتساب هزینههای کشتار، حمل و نقل و سود قصابان با 35درصد افزایش، حداکثر با نرخ 42 تا 43هزار تومان در قصابیها باید عرضه شود.
مقدسی با انتقاد از فقدان نظارت سازمان حمایت بر قصابیها بیان کرد: سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده از دلالان حمایت میکند و این زیان تولید داخل و واردات بیش از حد گوشت قرمز را به دنبال دارد.
رییس انجمن صنفی گاوداران ادامه داد: با توجه به نوسانات نرخ دلار، واردات گوشت قرمز توجیه اقتصادی ندارد و تنها با حمایت از دامداران داخلی به سهولت میتوان به خودکفایی دست یافت.
وی با بیان اینکه واردات گوشت قرمز مسکنی برای بازار است، تصریح کرد: سالانه حدود یک میلیون تن گوشت در داخل مورد استفاده قرار میگیرد که حدود 920هزارتن، معادل 90درصد از منابع داخلی و تنها 10درصد از طریق واردات تامین میشود که در صورت به صرف بودن تولید برای دامدار نیازی به واردات نیست.
به گفته این مقام مسوول با وجود افزایش قیمت نهادههای دامی، نرخ تمام شده فروش هرکیلو دام زنده برای دامدار 14 هزار و 900 تومان تمام میشود، در حالیکه با زیان 900 تومان درب دامداری، گوساله نر پرواربندی عرضه میشود.
آخرین تحولات بازار مرغ
مهدی یوسف خانی رییس اتحادیه پرنده و ماهی از ثبات نرخ مرغ در بازار خبر داد و گفت: امروز نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری با نرخ 4هزار و 400 ، مرغ آماده به طبخ در کشتارگاه 6هزار، توزیع درب واحد های صنفی 6 هزار و 150 و خرده فروشی 6 هزار و 750 تومان عرضه میشود.
به گفته وی نرخ هر کیلو ران مرغ با کمر 5 هزار و 750 و ران مرغ بدون کمر برابر با قیمت مرغ 6 هزار و 750 تومان است.
محمد یوسفی رییس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی با بیان اینکه صنعت مرغداری با سرعت زیادی به سمت ورشکستگی در حال پیش روی است، گفت: امروز نرخ فروش دو ماهه هر کیلو مرغ زنده 4هزار ، نقدی 3هزار و 700 و مرغ آماده به طبخ در میدان بهمن 5هزار و 600 و غرفههای میدان میوه و تره بار سطح شهر 6 هزار و 180 تومان است.
به گفته وی نرخ کنونی مرغ در بازار بیانگر زیان 800 تا هزار تومانی مرغداران است.
یوسفی قیمت مرغ در روزهای آتی را پیشبینی کرد و گفت: با توجه به وضعیت کنونی تولید پیشبینی میشود که این روند تا آذر ماه در بازار ادامه یابد و تنها خرید روزانه هزار و 500 تن مرغ مازاد مرغداران از سوی شرکت پشتیبانی تنها میتواند از ورشکستگی مرغداران جلوگیری کند.
وی در پاسخ به این سوال که مرغ در برخی مغازهها با نرخ بالاتر از قیمت مصوب عرضه میشود، بیان کرد: این امر به هزینه سرقفلی، اجاره بها و قیمت ملک بستگی دارد و البته در برخی مغازهها هر کیلو مرغ با نرخ 5هزار و 700 تومان کمتر از نرخ مصوب توزیع میشود.
به گفته این مقام مسوول نرخ مرغ آماده به طبخ در مغازههای سطح شهر نباید با نرخ بالاتر از 7هزار و 800 تومان عرضه شود.
رییس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی در خصوص اینکه در برخی مغازهها مرغ ارگانیک با نرخهای بالایی عرضه میشود، تأکید کرد: تولید مرغ ارگانیک در کشور صحت ندارد و تنها مرغ سبز (بدون آنتی بیوتیک) در صورت تاییده سازمان دامپزشکی تولید شده و هزار تومان بالاتر از قیمت مرغ معمولی در بازار عرضه میشود.