به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ مرغ و خروس نژاد مرندی جزء دسته مرغهای آسیایی و از بهترین و شناخته شدهترین نژاد مرغ بومی کشور ایران به شمار میرود. این نژاد توانسته خود را به خوبی با اقلیم سرد کوهستانی نواحی شمال غربی کشور، منطقه آذربایجان و به خصوص منطقه مرند وقف دهد، به طوری که حتی رنگ پوشش پرهای بدن که به رنگ سیاه است، خود نوعی انطباق با شرایط آب و هوایی سرد و سخت آن منطقه است، زیرا رنگ سیاه نسبتاً نور خورشید را بیشتر جذب و گرما را کمتر از دست میدهد.
نژاد مرغ و خروش موردنظر خود را بیابید.
مرغ و خروس مرندی نژادی دو منظوره است. این نژاد از لحاظ تولید گوشت و همچنین از لحاظ تولید تخممرغ از بهترین نژادهای تخمگذار به شمار میرود از اینرو بین مردم آذربایجان و دیگر نواحی بسیار محبوب است. همچنین از قابلیتهای این نژاد میتوان به نیاز به غذای کم و تحمل بالای سرما اشاره کرد.
این نژاد مرغ و خروس در منطقه مرند از قدمت طولانی برخوردار است و بنا به اعتقاد بعضی از محققین با نژاد ارولوف روسی در قرابت است هرچند به نظر میرسد اثبات این موضوع مشکل باشد.
نژاد مرغ و خروس مرندی از لحاظ شکل ظاهری و وجود پر در نواهی پا و ساق پا و ریش زیبا به عنوان مرغ و خروس زینتی بین ایرانیها محبوبیت زیادی دارد و متاسفانه امروزه به علت بیتوجهی، آمیختگی این نژاد با دیگر نژادها، عدم برنامه اصلاح نژاد صحیح و حفظ این نژاد، مرغان مرندی درحال انقراض بوده و تعداد کمی از نوع اصیل آن درنواحی مرند و یا در دست دوستداران مرغ مرندی موجود است.
خصوصیات نژاد مرغ مرندی
نژاد مرغ و خروس مرندی دارای جثه متوسط میباشد. وزن خروسهای مرندی بالغ در حدود ۵/۲ تا ۳ کیلوگرم و مرغهای مرندی بالغ در حدود ۲ تا ۲/۲ کیلوگرم میباشد. پوشش پرها به رنگ سیاه یکدست، منقار سیاه یا خاکستری، لاله گوش (گوشواره) به رنگ سفید، تاج ساده و به صورت افراشته و به رنگ قرمز است. ریش متوسط، ساق پا پوشیده از پر و جهت پرها به سمت جلو میباشد. پاها دارای چهار انگشت است.
متاسفانه اطلاعات کمی درمورد مرغ مرندی، همچون دیگر نژادهای مرغ بومی ایران موجود است، تنها معدود محققین و کارشناسان دلسوز، دوستدار اقدام به جمعآوری اطلاعات و همچنین اصلاح این نژاد پرداختهاند.
البته در سالهای اخیر بعضی از پرورشدهندگان توانستهاند جهشهای رنگی مختلفی مانند مرغ و خروس مرندی سفید و… از این نژاد به وجود آورند.
با تشکر از معدود محققین در بخش کشاورزی و علوم دامی که سعی بر اصلاح نژاد و تکثیر و احیاء نژاد مرندی دارند، امید است که این نژاد از فرطه فراموشی نجات پیدا کرده و از خطر انقراض رهایی یابد.
گردآوری و تنظیم: پرنده جنگل junglebird.ir