به گزارش «سرویس اطلاعات دارویی» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ کلسیم نقش مهمی در عملکرد عضلانی و عصبی اندامها و سیستمهای مختلف بدن دارد (شکل 1). آغاز شیردهی در گاوهای شیری با دفع بالای کلسیم در آغوز و شیر، کاهش ماده خشک مصرفی و عدم عملکرد کافی مکانیسمهای هوموستاتیک کلسیم همراه است و متعاقباً، سبب عدم تعادل در میزان غلظت کلسیم خون میشود. اغلب گاوها در حوالی زایمان درجاتی ازهایپوکلسمی را تجربه میکنند. هایپوکلسمی به دو فرم بالینی و تحت بالینی در گاوهای تازهزا یک عامل مهم تاثیرگذار بر سلامت، تولید شیر و عملکرد تولیدمثلی و آینده اقتصادی گاو است.
بیشتر بدانیم: فلج زایمان گاو یا تب شیر (Milk fever) کاهش کلسیم خون
مطالعات اخیر نشان میدهند که رخداد هایپوکلسمی تحت بالینی در تلیسه و گاوهای چند شکمزا به ترتیب 25 و 50درصد میباشد. بهطور کلی ضرر و زیانهای ناشی از بروز هایپوکلسمی تحت بالینی به مراتب بیشتر از فرم بالینی آن است. برای مثال در یک گاوداری 2هزار راسی که وقوع عارضه تب شیر سالانه 2درصد میباشد در صورتی که هزینه درمان هر رأس گاو مبتلا به تب شیر بطور میانگین 300 دلار باشد، خسارت وارده هر دامداری سالیانه 12هزار دلار خواهد بود. اگر در این گاوداری هیپوکلسمی تحت بالینی در گاوهای شکم دوم 30درصد و برای گاوهای شکم دوم به بالا 65درصد باشد و هزینه رفع مشکل در هر گاو بطور میانگین 125 دلار باشد، (خسارت مربوط به کاهش تولید شیر، افزایش وقوع کتوز و جابجائی شیردان)، خسارت وارده سالیانه 48750 دلار در خواهد بود (تقریبا 4برابر فرم کلینیکی).
از آنجایی که امروزه ابتلای دامها به فرم تحت بالینی هایپوکلسمی در گلهها درصد بالایی را بخود اختصاص داده و سبب بروز بسیاری از مشکلات حوالی زایمان از جمله افت تولید شیر، سختزایی، پرولاپس رحم، جفتماندگی، متریت، ورم پستان، کتوز، جابجایی شیردان، سرکوب سیستم ایمنی و در نهایت حذف زود هنگام از گله میشود. لذا استفاده از ترکیبات خوراکی کلسیم در کنار سایر اقدامات مدیریتی، نقش بسزایی در بهبود تعادل کلسیم خون ایفا میکند.
در یک مطالعه نشان داده شده که استفاده از مکمل خوراکی کلسیم سریع رهش در گاوهایی که در دورهی شیردهی قبلی تولید بالایی داشتهاند (معادل بیش از 105 درصد میانگین تولید شیر گله بالغ) و در گاوهای مبتلا به لنگش، میزان تولید شیر در تست اولین ماه پس از زایش، 1/ 3 کیلوگرم بالاتر بود.
شکل 1: نقش کلسیم در سیستمهای مختلف بدن و بیماریهای مرتبط با کمبود کلسیم بالینی یا تحت بالینی
مشخصات کپسول کلسیمی زوفاکپ
زوفاکپ یک کپسول کلسیمی سریع رهش و از جدیدترین روشهای درمانی برای افزایش سریع سطح کلسیم خون دامها در حوالی زایمان است.
متعاقب مصرف مقادیر کافی کلسیم خوراکی، در ظرف مدت 03 - 51 دقیقه به غلظت کافی میرسد و تا 6 ساعت سطح کلسیم را در خون در سطح متعادل قرار خواهد داد.
این محصول تحت لیسانس شرکت آلفاتک فرانسه (بزرگترین تولیدکننده مکملهای دامی در سطح اروپا) تولید شده و کلیه مواد اولیه مصرفی با بهترین کیفیت از این کشور میباشد.
موارد مصرف
پیشگیری از رخداد هایپوکلسمی (بالینی و تحت بالینی) و درمان موارد تحت بالینی و مرحله اول تب شیر.
در گاوهای حوالی زایش به منظور بهبود تعادل کلسیم که ماحصل آن پیشگیری از بیماریهای متابولیک و عوارض حاصل از آنها میباشد.
به منظور جلوگیری از عود مجدد زمینگیری در گاوهایی که با کلسیم تزریقی درمان شدهاند.
در گاوهای مبتلا به سایر بیماریها، به عنوان درمان جانبی و حمایتی.
مزایای استفاده از کپسول خوراکی زوفاکپ
دوز درمانی پیشنهادی مناسب بوده و تامین کننده کامل نیاز دام مبتلا میباشد.
استفاده از این محصول ساده بوده و در مدت زمان کوتاهی قابل تجویز است.
کاملا برای دام بیخطر و بدون عوارض جانبی است و استرسهای ناشی از تزریق وریدی و زیرپوستی را ندارد.
دوره ی پرهیز از مصرف ندارد.
بدون طعم نامطبوع (از اینرو به مانند فرم ترکیبی در خوراک، سبب افت مادهی خشک مصرفی ناشی از بد طعم شدن خوراک نمیشود).
نحوه و دوز مصرف:
هر کپسول با استفاده از دستگاه بلوس خوران به دام مورد نظر خورانده میشود.
در دامهای سنتی: یک بولوس قبل از زایش و یک بولوس هنگام زایش و در صورت نیاز 12 ساعت بعد یک بولوس تکرار شود (بسته به وضعیت دام و تشخیص دامپزشک، مقدار و مدت مصرف قابل افزایش است).
در دامداریهای صنعتی: یک بولوس هنگام زایش و یک بولوس 12 ساعت بعد (بسته به وضعیت دام و تشخیص دامپزشک، مقدار و مدت مصرف قابل افزایش است).
بستهبندی: 12 کپسول 90 گرمی در یک جعبه یونولیتی بستهبندی شده است.
شرایط نگهداری: در مکان خشک و عاری از رطوبت نگهداری شود.
بهترین دمای محل نگهداری 25 - 15 درجه سانتیگراد با رطوبت 60 – 40درصد میباشد.
منبع:
Constable P. D., et al. Veterinary Medicine, 11th Edition. Elsevier Health Sciences, 2017.
Martinez N., et al. Effects of oral calcium supplementation on mineral and acid-base status, energy metabolites, and health of postpartum dairy cows. J. Dairy Sci. 2016.
McArt J. A. A., et al. A stochastic estimate of the economic impact of oral calcium supplementation in postparturient dairy cows. J. Dairy Sci. 2015.
Oetzel G. R. Oral Calcium Supplementation in Peripartum Dairy Cows. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice. 2013.
Plumb D. C. Plumb’s Veterinary Drug Handbook, 8th Edition, 2015.