به گزارش «سرویس حیات وحش» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ یک نماینده مجلس شورای اسلامی به ورود فاضلاب صنعتی و خانگی به دریای مازندران اعتراض کرده و گفته این آلودگیها منجر به کاهش فک و سایر آبزیان در این دریاچه شده است.
منوچهر جمالی عضو مجمع نمایندگان استان گیلان نسبت به «انقراض نسل فک خزر» هشدار داده و گفته که ورود فاضلاب صنعتی و خانگی، آلودگی نفتی، سموم کشاورزی، برداشت و صید بیرویه منابع آبزیان مورد تغذیه فکها را از بین برده است. وی همچنین صید بیرویه ماهی کیلکا و کاهش ذخایر از جمله عوامل موثر در کاهش جمعیت فک و سایر آبزیان این دریاچه دانسته است. نماینده رودبار در مجلس شورای اسلامی گفت که «بخش اعظم آلودگی دریای خزر مربوط به ورود پسابهای تصفیه نشده و دلیل آن را بیبرنامه بودن ساماندهی فاضلاب استانهای شمالی است.»
جمالی با بیان اینکه بسیاری از شهرهای دنیا برای جلوگیری از آلودگی دریا تدابیر و راهکارهای پیشگیرانه دارند، گفته که ساماندهی فاضلابهای شهری مناطق دریایی شمال کشور تاکنون به نتیجه نرسیده است. وی تاکید کرده که با وجود تعیین بودجه از سوی دولت و مجلس، تا کنون این امر ساماندهی نشده است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی، ورود فاضلاب های صنعتی و خانگی به دریای مازندران از مهمترین عوامل موثر در انقراض نسل آبزیان به ویژه فکها برشمرده است. جمالی خواستار اقدام جدی وزارت نیرو در این رابطه شد و گفت که یک دستگاه به تنهایی نمیتواند از عهده کنترل آن بربیاید و ضروری است که تمامی دستگاهها همکاری مناسبی را با وزارت نیرو داشته باشند. وی همچنین آلودگی نفتی دریای مازندران را مربوط به کشورهای همسایه دانست و تاکید کرد که «ایران در خزر برداشت نفت ندارد ولی آلودگی نفتی صورت گرفته در کاهش آبزیان مانند فک خزر موثر است.»
این نماینده خواستار هشدار به کشورهای همسایه نسبت به رعایت مسائل زیست محیطی شد و گفت: «البته تا زمانی که ایران خود متعهد به مسائل زیست محیطی دریای خزر نشود نمیتوان کشورهای همسایه را مجاب به پذیرفتن این امر کرد بلکه رفع آلودگیهای مختلف دریای خزر نیازمند همکاری موثر کشورهای حوزه دریای خزر است.»
عضو مجمع نمایندگان استان گیلان با انتقاد از انباشت زباله در سواحل دریای مازندران نیز گفت: «پسماند و زباله همانند فاضلاب از جمله معضلات شمال کشور به ویژه استان گیلان بوده و چنانچه فکری اساسی برای دفع فاضلاب، پسماند و زباله نشود به دلیل پایین بودن سطح آبهای زیرزمینی این مشکل در آیندهای نزدیک به بحرانی جدی تبدیل خواهد شد.»
همچنین معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست درباره اقدامات محیط زیستی برای نجات این یگانه پستاندار دریای خزر اظهار کرد: طبق هماهنگیهای انجامشده با صیادان قرار شد چنانچه فُک خزری در تور صیادان به دام افتاد آن را زخمی رها نکنند و یا آسیبی به آن نرسانند بلکه با تحویل فُک به شیلات هزینهای را دریافت کنند.
فرشچی بابیان اینکه در دنیا هیچ حرکت محیط زیستی بدون کمک مردم به سرانجام نمیرسد، گفت: این امر بستگی به فرهنگ مردم منطقه بهویژه ماهیگیران دارد تا نگذارند که اینگونه پستاندار، زخمی در دریا رها شود. وی ادامه داد: در منطقهای که ما زندگی میکنیم دریای خزر از شمال، جنوب، شرق و غرب با کشورهای دیگری مشترک است و ازآنجاییکه فُک خزری تنها پستاندار دریای خزر است یک کشور بهتنهایی نمیتواند ازاینگونه پستاندار حمایت کند. در واقع نتیجهبخشی فعالیتهای ما بستگی به همکاری سایر کشورهای حوزه دریای خزر دارد.