سگ نژاد آکباش (Akbash)

به گزارش «سرویس حیوانات خانگی» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ سگ نژاد آکباش (Akbash) سگی سفید رنگ و نگهبان، مجهز شده به قدرت ذاتی در نگهبانی و عضلات قوی و نیرومند. پوشش مضاعف سفید رنگ، کوتاه و با طول متوسط دارد که زندگی حیوان را در هر شرایط آب‌و هوایی فراهم می‌کند و هرگز بصورت نمدی در نمی‌آید. نکته قابل توجه اینکه آکباش از معدود نژادهایی است که از موهایش عطر و رایحه سگ به مشام نمی‌رسد. دارای سر و آرواره بزرگ می‌باشد. گوشها بی‌شکل و از دو سوی سر آویزان هستند. چشمها بادامی شکلند و رنگ آنها از عسلی روشن تا قهوه‌ای تیره متغیر است. دارای گردن قدرتمند و عضلانی، پنجه‌ای بزرگ و ناخن‌های ضخیم به رنگ خاکستری، قهوه‌ای، سفید و یا مشکی‌اند.

خلق و خوی سگ آکباش

نژاد آکباش از جمله نخستین سگهای گروه نگهبان می‌باشد و به صاحبی نیاز دارد که خصوصیات رفتاری سگ‌سانان را بشناسد. اصولاً برای نگهبانی از گله‌های احشام مورد استفاده قرار می‌گیرد. سگی است که در حین فرمانبرداری، آرام و متیع بودن می‌تواند با قدرتی زیاد گله را در برابر حملات خرس و گرگ‌ها حمایت کند. باید توجه کنید که اگر می‌خواهید آکباش را بعنوان سگ خانگی خود انتخاب نمائید باید از تولگی بخوبی اجتماعی شود. معمولاً نسبت به سایر سگها حالت تهاجمی دارد. یک سگ کاملاً فعال و کاری است. برای کودکان زیر 8 سال توصیه نمی‌شود زیرا اذیت و آزار می‌تواند گاهی آکباش را خارج از کنترل سازد. پارس و حمله به غریبه‌ها از عادات آکباش است، بنابراین اگر دوستان و آشنایان بدون وجود شخصی آشنا که سگ او را بشناسد، حضور یابند مشکل‌ساز خواهد شد! اما زمانی که میهمانی با صاحب سگ حضور یابد آکباش از دیدن آن بسیار شاد و خوشحال خواهد شد. فوق‌العاده باهوش، شجاع و باوفاست. کاملاً وظیفه‌شناس نسبت به اعضای خانواده و یا گله‌ای که باید در قبالش نگهبانی دهد. مستقل با غریزه‌ای قدرتمند برای دفاع. به حدی دارای غریزه مادری است که بسیاری اوقات گوسفندان به او اجازه می‌دهند تا بره تازه متولد شده را بلیسد و تمیز کند و همین غریزه مادری باعث می‌شود که این سگها با نوزادان نیز بسیار مهربان باشند. از همان تولگی یک مدافع و نگهبان خوب است. قدرت بالای نگهبانی آکباش باعث می‌شود که این سگ در مواقع اضطراری حتی بدون راهنمایی از سوی صاحبش عکس‌العمل لازم را نشان دهد. از نظر قدرت نگهبانی هیچ تفاوتی بین ماده و نر وجود ندارد. برای نگهبانی گله‌های گاو، بز، گوسفند، اسب و پرندگان مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای دفاع از گله‌اش تا پای جان ایستادگی می‌کند. جنگجویان آمریکایی از این نژاد برای دور کردن خرس و کایوت‌ها استفاده می‌کردند.

سگ نژاد آکباش

وزن و ارتفاع

وزن در نرها و ماده‌ها: (59-41) ک.گ 

ارتفاع در نرها و ماده‌ها: (81-71) س.م

مشکلات سلامتی نژاد آکباش

اصولاً نژاد سلامتی است. رشد غیرعادی کفل همانند سایر نژادهای بزرگ در آکباش شایع است.

شرایط نگهداری سگ‌های آکباش

برای نگهداری در آپارتمان پیشنهاد نمی‌شود. در داخل خانه بسیار آرام است و یک حیاط کوچک البته با دیوار و یا تورهای بلند برایش مکان مناسبی خواهد بود. سگی است مهربان با عادات بسیار تمیز خصوصاً در داخل منزل.

فعالیت بدنی

سگی است آرام و به فعالیت زیاد نیاز ندارد. اما پیاده‌روی‌های طولانی مدت و گاهی دویدن بدون قلاده برایش لذت‌بخش خواهد بود.

نژاد آکباش

طول عمر

11-10 سال.

آراستن

پوشش مضاعف، تمیز، بی‌بوی آکباش گرچه بصورت نمدی در نمی‌آید اما به برس کشیدن منظم نیاز دارد. ریزش مو در این نژاد متوسط است.

تعداد توله‌ها

9- 7  قلاده.

تاریخچه سگ نژاد آکباش

به آن همچنین کابن کپک (Cabon Kopgi) و یا آلباس (Albas) نیز گفته می‌شود. موطن این سگ باهوش و کمیاب جنوب کشور ترکیه است. منشع آن به سه‌هزار سال قبل باز می‌گردد، زمانی که چوپان‌ها به اصلاح نژاد و پرورش سگ سفید چوپان پرداختند. آکباش عضوی از خانواده بزرگ سگهای سفید اروپایی مانند کمندور، Kuvasz و Pyrenean Mountain Dog می‌باشد. نام آکباش برگرفته از واژه ترکی (Akbas) به معنای' سرسفید' می‌باشد.

گروه

سگ‌های گله.

توله سگ آکباش
 

گردآوری و ترجمه: تانیا مهرآرا