-
آگالاکسی یک بیماری واگیردار در گوسفند و بز است که ضایعات آن در پستان، چشم و مفاصل دام مبتلا ظاهر میشود. اگرچه حساسیت بز را بیشتر از گوسفند میدانند، اما در ایران میشها بیشتر از بزها به بیماری مبتلا میشوند.
-
محلول استریل تزریقی لینگالین یک بیحسکننده موضعی و هر میلیلیتر حاوی ۲۰ میلیگرم لیدوکائین هیدروکلراید است. این دارو محصولی از شرکت نصر فریمان میباشد.
-
عامل بیماری لپتوسپیروز از جنس لپتوسپیرا و یک اسپیروکت هوازی کوچک است. برای رشد این اجرام وجود شرایطی چون آبهای سطحی، خاک قلیایی و درجه حرارت 20-15درجه سانتیگراد لازم است.
-
برم هگزین هیدروکلراید 0/3 درصد (بروموجت) محصولی از شرکت زوفا پرنیان بوده که جهت درمان علائم بیماریهای تنفسی استفاده میشود، این دارو موجب روانسازی و تسهیل خروج ترشحات تنفسی میگردد.
-
مایکوپلاسما بوویس باعث عوارضی چون پنومونی، تورم مفاصل و ورم پستان در گاو میشود که این عوارض با التهاب قرنیه و ملتحمه چشم، التهاب گوش، التهاب مننژ (مننژیت) و سقط همراه است.
-
بر اساس تقسیمبندی سازمان دامپزشکی کشور، ایران ا لحاظ وقوع لپتوسپیروز به سه منطقه پر خطر، کم خطر و ظاهراً بیخطر تقسیم میشود.
-
بیشتر عفونتهای لپتوسپیرایی در گاوهای غیر آبستن، تحت بالینی است و تعداد زیادی از دامها بدون بروز نشانههای واضح بیماری، عامل بیماری را ازطریق ادرار دفع میکنند.
-
اولین گام در کنترل بیماری شناسایی منبع عفونت و جلوگیری از انتقال عفونت میباشد. منابع عفونت شامل دامهای با علائم بالینی، جنینهای سقط شده، جفت، حیوانات وحشی و ... و منابع محیطی مثل آب آلوده میباشد.
-
نمونههای مختلفی جهت آزمایشهای باکتریشناسی، بافتشناسی، سرمشناسی و همچنین نمونههایی از جنین سقط شده باید جمعآوری گردد.
-
لیستریا مونوسیتوژنز باکتری گرم مثبت، غیر اسید فاست و میلهای کوتاه بهصورت مستقیم و یا کمی خمیده میباشد. این باکتری در طبیعت بر روی علوفه و گیاهان، خاک، شیر و مدفوع فراوان است.
-
طیف وسیعی از روشهای سریع وجود دارد که جهت تشخیص لیستریا مونوسیتوژنز در نمونههای غذایی و نمونههای مربوط به دامهای آلوده، مورد استفاده قرار میگیرد.
-
تب کیو یک بیماری تبزا است که عامل آن کوکسیلا بورنتی میباشد. این جرم طیف وسیعی از میزبانهای حساس اعم از حیوانات اهلی و وحشی و حتی گونههای غیر پستانداری و ماهیان، کنهها، پرندگان و خزندگان را آلوده میکند.
-
سقط در گلههای آلوده تا حدود 93 درصد نیز میرسد اما اغلب حدود 50-5 درصد است. پس از سقط یا زایمان طبیعی حیوانات مبتلا و تماس آنها با مرتع، انتقال از راه گوارش به بقیه گله صورت میگیرد.
-
در مواقعی که سقطهای پشتسرهم و یا مردهزایی در گله مشاهده میشود، جهت تشخیص آزمایشگاهی میتوان از نمونههایی چون جفت، ترشحات واژن و بافتهای جنینهای سقط شده استفاده کرد.
-
بهترین نمونه برای شناسایی جرم کوکسیلا بورنتی و تشخیص بیماری تب کیو، جفت جنین سقط شده میباشد درصورت موجود نبودن جفت میتوان از نمونههای واژنی استفاده نمود.