-
تنفس غبار حاوی عوامل قارچی، راه مشخص ورود قارچ به بدن است و کانونهای اولیهای در ریه ایجاد میشود، ورود از راه دستگاه گوارش متداولتر بوده و گسترش خونی از این نقاط به تمام اعضای بدن و جفت دام آبستن رخ میدهد.
-
اغلب سقطهای قارچی بین 6 تا 8 ماهگی رخ میدهد، اگرچه شاید در دو ماهگی نیز اتفاق بیفتد. رویان پس از آلودگی با گونههای آسپرژیلوس خیلی سریع دفع میشود.
-
سارکوسیستوزیس تکیاخته انگلی است که دارای چهار جنس میباشد. این انگلها 2 میزبانه هستند، انواع گوشتخواران و بهخصوص سگ و گربه بهعنوان میزبان اصلی و علفخوران و انسان بهعنوان میزبان واسط مطرح هستند.
-
منبع عفونت، مدفوع گوشتخوار است. در وحله اول سگها و گربهها که از گوشت خام تغذیه کردهاند، آلوده میشوند، بدین صورت که میزبان اصلی باخوردن بافت آلوده میزبان واسط، به سارکوسیست بالغ آلوده میشود.
-
تریکومونیازیس بیماری واگیردار مقاربتی گاوها است و عامل آن تکیاخته تریکوموناس فتوس میباشد. این تکیاخته به گاو تمایل دارد و در دستگاه گوارش گربه نیز یافت میشود.
-
برنامه ریزیهایی که جهت حذف آلودگی در گله صورت میگیرند، باید برمبنای جلوگیری از انتقال آلودگی از گاو نر به حیوانات ماده باشد.
-
میتوان نمونهها را از مایعات جنینی و محتویات معده فتوس تازه سقط شده تهیه کرد. اگر فتوس قابل دسترس نباشد، میتوان از موکوس مهبلی گاوهای مظنون استفاده نمود.
-
سگ میزبان اصلی و واسط برای تک یاخته نئوسپورا کانینوم است. میزبانهای واسط طبیعی شامل گاو، اسب، بز، گوسفند، گوزن، گاومیش، روباه قرمز و شتر است.
-
بهدلیل اینکه نئوسپورا کانینوم از راه عمودی حتی تا چندین نسل در گاوها منتقل میشود، یکی از بهترین روشها برای پیشگیری از عفونت، آزمایش و حذف گاوهای سرم مثبت در گله میباشد.
-
بیماری نئوسپورا کانینوم بیشتر در گاوها رخ میدهد و اغلب سقطهای ناشی از آن در ماه 6-5 آبستنی اتفاق میافتد. اما در گوسفند شایع نبوده و در بزها نیز باعث سقطهای انفرادی میشود.
-
عامل مولد این بیماری انگل توکسوپلاسما گوندیی است که در گاو، گوسفند، بز و انسان ایجاد بیماری میکند و عامل سقط جنین و عفونت مادرزادی در گوسفند و بز است.
-
توکسوپلاسموز در دامهای اهلی بیشتر بهصورت تحت بالینی بروز میکند. در تاریخچه گله معمولاً تماس با بچه گربهها چه بهطور مستقیم و چه بهطور غیرمستقیم (در اثر مصرف علوفه آلوده به مدفوع آنها) وجود دارد.
-
در کنترل توکسوپلاسموز دامهای اهلی دو نکته مهم وجود دارد: اول کاهش اثرات اقتصادی در این حیوانات و دوم کاهش خطر انتقال به انسان که از گوشتهای آنها استفاده میکنند.
-
نمونههای بهدست آمده برای جداسازی باید بدون اینکه منجمد شوند در کنار یخ منتقل گردند. این نمونهها جهت آزمایشهای انگلشناسی، سرمشناسی، بافتشناسی استفاده میشوند.
-
بیماری تب دره ریفت یا بیماری هپاتیت آنزئوتیک یا بیماری دره کچ، یکی از علل مهم سقط جنین گوسفند، بز و گاو است.