-
انتشار بیماری مرزی هم بهصورت عمودی و هم بهطور افقی صورت میگیرد. مهمترین منبع آلودگی در گله، خرید بره میشهای PI است این برهها که در ظاهر سالم هستند به مدت طولانی ویروس را از خود دفع میکنند.
-
وجود تعداد زیادی میش نازا در فصل تولیدمثل در گله و غیر آبستن بودن تعداد زیادی از آنها، سقط، زایش برههای دارای علائم و بدون علائم بالینی، شامل برههای ضعیف یا برههای PI در گله از علائم بیماری مرزی میباشد.
-
نمونههای قابل استفاده جهت تشخیص بیماری مرزی شامل؛ نمونههای بافت شناسی، نمونههای سرمی، نمونههای ویروس شناسی و... میباشد که در این بخش توضیح داده شده است.
-
اگرچه باکتری باسیلوس لیکنی فورمیس (Bacillus licheniformis) یک میکروب همه جایی است اما مهمترین منبع آن سیلوها، آب، مواد غذایی و بسترهایی است که بوسیله ذرات سیلوها آلوده شدهاند.
-
گونههای مایکوپلاسما و یوریا پلاسما دای ورزوم هر دو متعلق به خانواده مایکوپلاسماتاسه بوده و ارگانیسمهای چندشکلی بدون دیواره سلولی و کوچک (قطر 0/8 – 0/3 میکرون) هستند.
-
برای جداسازی ارگانیسمهای مایکوپلاسما یا یوریاپلاسما، سوآبهای داکرون یا پلی استر برای جمعآوری نمونه از فرج و واژن نیاز است. سوآب باید بلافاصله در محیط انتقال بدون چارکول غوطهور شده و منجمد شود.
-
آگالاکسی یک بیماری واگیردار در گوسفند و بز است که ضایعات آن در پستان، چشم و مفاصل دام مبتلا ظاهر میشود. اگرچه حساسیت بز را بیشتر از گوسفند میدانند، اما در ایران میشها بیشتر از بزها به بیماری مبتلا میشوند.
-
مایکوپلاسما کاپری کولوم تحت گونه کاپری پنومونیه عامل پلوروپنومونی واگیر بزها، بیماری خاص بزها است که شدیداً واگیردار و کشنده است. گوسفندان ظاهراً نسبت به عفونت طبیعی با این جرم مقاوم هستند.
-
محلول استریل تزریقی لینگالین یک بیحسکننده موضعی و هر میلیلیتر حاوی ۲۰ میلیگرم لیدوکائین هیدروکلراید است. این دارو محصولی از شرکت نصر فریمان میباشد.
-
عامل بیماری لپتوسپیروز از جنس لپتوسپیرا و یک اسپیروکت هوازی کوچک است. برای رشد این اجرام وجود شرایطی چون آبهای سطحی، خاک قلیایی و درجه حرارت 20-15درجه سانتیگراد لازم است.
-
مایکوپلاسما بوویس باعث عوارضی چون پنومونی، تورم مفاصل و ورم پستان در گاو میشود که این عوارض با التهاب قرنیه و ملتحمه چشم، التهاب گوش، التهاب مننژ (مننژیت) و سقط همراه است.
-
بر اساس تقسیمبندی سازمان دامپزشکی کشور، ایران ا لحاظ وقوع لپتوسپیروز به سه منطقه پر خطر، کم خطر و ظاهراً بیخطر تقسیم میشود.
-
بیشتر عفونتهای لپتوسپیرایی در گاوهای غیر آبستن، تحت بالینی است و تعداد زیادی از دامها بدون بروز نشانههای واضح بیماری، عامل بیماری را ازطریق ادرار دفع میکنند.
-
اولین گام در کنترل بیماری شناسایی منبع عفونت و جلوگیری از انتقال عفونت میباشد. منابع عفونت شامل دامهای با علائم بالینی، جنینهای سقط شده، جفت، حیوانات وحشی و ... و منابع محیطی مثل آب آلوده میباشد.
-
نمونههای مختلفی جهت آزمایشهای باکتریشناسی، بافتشناسی، سرمشناسی و همچنین نمونههایی از جنین سقط شده باید جمعآوری گردد.