-
یکی از عوامل خسارتزا به سیستم گوسفندداری سقط جنین است که گاهی بصورت طوفانهای شدید سبب ضرر و زیان جیرانناپذیری میشود. اکنون به علل سقط ها میپردازیم.
-
گربهسانان میزبان قطعی توکسوپلاسما (Toxoplasma) بوده و دیگر مهرهداران میزبان واسطه میباشند که ازطریق آنها انگل توکسوپلاسما منتشر میشود.
-
گونههای لیستریا (Listeria) بیماریهای مختلفی ازجمله سپتیسمی، آنسفالیت، التهاب شیردان، التهاب روده کور و قولونها و سقط در گوسفند ایجاد میکنند.
-
درموارد شیوع سقط های سالمونلایی (Salmonella) معمولاً چند هفته قبل از سقط میشها باکتری را از راه دهان دریافت نمودهاند بنابراین در واگیریهای طبیعی یافتن منشاء بیماری مشکل است.
-
بیماری آگالاکسی (Agalactia) با کاهش یا قطع تولید شیر و گاهی سقط جنین همراه است و درموارد شدید سبب مرگ 40 تا 70 درصدی بره و بزغالهها میشود.
-
دو سوش مهم که سقط جنین ایجاد میکنند شامل کمپیلوباکتر فتوس و ژژونی است. در این نوشته به توضیح سقط کمپیلوباکتریایی (Campylobacter abortion) خواهیم پرداخت.
-
برای پیشگیری از سقط آنزئوتیک در گوسفندان دونوع واکسن یکی زنده تخفیف حدت یافته و دیگری واکسن کشته وجود دارد.
-
عامل سقط آنزئوتیک abortus Chlamydophila میباشد که قبلاً به آن کلامیدیا پسیتاسی (serotype psittaci Chlamydia1) میگفتند، گرم منفی بوده و اجباراً در داخل سلول استقرار مییابد.
-
عفونت بند ناف از شایعترین دلایل بیماری در دامها در بدو تولد و تلف شدن آنهاست. سالانه دامهای زیادی بهخاطر عدم ضدعفونی کردن بهموقع بند ناف دچار انواع آلودگیهای باکتریایی و در مرگ میشود.
-
اسیدوز نوعی بیماری حاد متابولیکی است که یکی از شایعترین بیماریهای گوسفند به شمار میرود. این بیماری باعث سردی و عدم تحرک گوسفند شده و درصورت عدم درمان، به مرگ دام منتهی خواهد شد.
-
سقط کلامیدیایی در گوسفند و بز توسط باکتری به نام کلامیدیا پسیتاسی (Chlamydia.Psittaci) ایجاد میگردد. این ارگانیسم توسط جنینهای آلوده، جفت، ترشحات واژنی، مدفوع و ترشحات بینی گسترش میباید.
-
یکی از اولین سویههای انگل توسط آقای دابلیو.بی.لیشمن در سال 1901 شناسایی شد، به همین علت آنرا با نام «انگلهای لیشمانیا» میشناسند. بیماری لیشمانیوز یکی از بیماریهای زئونوز است که در 88 کشور در چهار قاره بومی است.
-
علائم بیماری لیشمانیوز را میتوان به سه فرم اصلی تقسیم کرد که در این نوشته به شرح آنها خواهیم پرداخت.
-
بیماری چرخش یا سنوروس سربرالیس (C.cerebralis) بر اثر وجود کرم نواری «تنیا مولتیسپس» و حمله آن به سیستم عصبی مرکزی گوسفند است که باعث ایجاد کیست و فشار داخل جمجه میشود.
-
بیماری کراتوکونژیکتیویت عفونی (keratoconjunctivitis) یا چشم صورتی در گاو بیماری است دردناک و بسیار عفونی چشم که منجر به کوری موقت در بسیاری از حیوانات شده و میتواند منجر به کوری دائمی شود.