-
پنومونی آتیپیک (atypical pneumonia) یا پنومونی آنزوتیک (Enzootic pneumonia) همچنین به پنومونی مایکوپلاسما (Mycoplasmal Pneumonia) نیز شناخته میشود که در برههای زیر یک سال اتفاق میافتد.
-
در پنومونی پاستورلایی (Pneumonic Pasteurelossis)، اشکال حاد پنومونی توسط پاستورلا همولیتیکا در گوسفندان بالغ غبرمعمول است مگر عوامل مستعدکننده در محیط وجود داشته باشد.
-
شکل سپتیسمیک پاستورلا Pasteurella (Mannheimia) Septicaemia، توسط M.haemolytica biotype A. و B.trehalosi در برهها از 2 روزگی تا 2 ماهگی و اتفاق میافتد و عمدتاً در برههای جوان دیده میشود که اغلب همراه است با اشکال پنومونیک در سنین بالاتر.
-
کوندریت حنجره (laryngeal chondritis) بیماری انسدادی بخش فوقانی دستگاه تنفس بوده که عمدتاً در سن 1/5 تا 2 سالگی در قوچهای پرواری که از کنسانتره بالایی استفاده میکنند و ندرتاً هم در میشها دیده میشود.
-
عامل بیماری تومور آنزئوتیک بینی، رترو ویروسی بنام (enzootic nasal tumour virus (ENTV میباشد. بیماری با ترشحات بینی همراه بوده و مجرای بینی در اثر تومور مسدود میشود.
-
اسهال در برهها در تمام سنین مشاهده میشود و براساس زمان ابتلاء دلیل بروز آن متفاوت است. اسهال بهواسطه باکتریها، ویروسها، انگلها، آندوتوکسمیها و توکسینهای غذایی ایجاد میشود.
-
کوکسیدیوز (Coccidiosis) عمدتاً توسط گونه ایمریا که اختصاصی میزبان خاصی است ایجاد میشود برای مثال گونهای که گوسفند را آلوده میکند، در بز بیماری ایجاد نمینماید.
-
در برههای 4 تا 10 هفتهای خوردن شیر زیاد حیوان را مستعد به ابتلاء کلستریدیم سوردلی (Abomasitis/metritis) مینماید.
-
اسهال خونی (dysentery) برهها توسط توکسینهای بتا و اپسیلن کلستریدیوم پرفرانژنس تیپ B ایجاد میشود. بیماری عمدتاً در برههای زیر 2 هفته و بیشتر در 2 تا 3 روزگی دیده میشود.
-
تیپ C و D کلستریدیوم پرفرنژانس ایجاد آنتروتوکسمی (Enterotoxaemia) مینماید. آنتروتوکسمی تیپ D عمدتاً پس از مصرف دانهها و یا تغییر ناگهانی غذا به غذای بهتر صورت میگیرد.
-
سندرم برههای سست و ضعیف (Floppy Kid Syndrome) یا سندرم بزغاله چلمن عارضهای است که در 3-14 روزگی رخ میدهد این بیماری بدون اسهال قبلی بوده و تا 100% برهها مبتلا هستند.
-
بیماری تراکم بزاق در شیردان (Salivary abomasal syndrome) در برههای 5 تا 20 روزه با علائم لتارژی، عدم تعادل در راه رفتن، ازبین رفتن رفلکس مکش، اتساع محوطه بطنی و عدم تمایل به برخواستن از زمین مشخص میشود.
-
برای درمان بیماری دهان آبکی در مرحله اول بیماری تنقیه با صابون و آب ولرم حرکات روده را تحریک نموده، دفع موکونیوم و باکتریها از بدن تسریع میگردد.
-
بیماری دهان آبکی (Watery mouth) یکی از عوارضی است که باعث مرگ ومیر برهها پس از تولد میشود.
-
برهها پس از تولد در صورتیکه در محیطی سرد و با وزش باد متولد شوند دچار هیپوترمی (hypothermia) خواهند شد. درجه حرارت طبیعی برهها 38/6 تا 39/4 درجه سانتیگراد است.