به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ هدف مدیریت هر مرغداری گوشتی این است که مرغهای گله به گونهای یکدست، به وزن دلخواه برسند. دو هفته نخست در زندگی جوجههای گوشتی بسیار مهم است و نیاز به توجه ویژه دارد.
نیازهای پرورش طیور را بیابید.
مدیریت جوجهها، پیش از رسیدن به مرغداری
•سالنها، محوطه پیرامون آنها، و همە دستگاهها و وسایل باید پیش از رسیدن جوجهها، کاملاً پاکیزه و ضدعفونی شده باشند.
• بستر میباید با ضخامت 8 تا 10 سانتیمتر، به گونهای هموار و هم سطح، پخش شده باشند. بستر ناهموار، دسترسی جوجهها به آب و خوراک را محدود میکند.
• سالنها را یک ساعت پیش از رسیدن جوجهها گرم کنید.
• برای به دست آوردن بهترین نتیجه، جوجهها میباید هر چه زودتر پس از هچ، به مرغداری فرستاده شوند و بیدرنگ به آنها خوراک داده شود.
• فضای سالنها برای هر 10 جوجه، یک مترمربع باشد. از تراکم جوجهها پرهیز کنید.
مدیریت جوجهها به هنگام رسیدن به مرغداری
• جوجهها را بیدرنگ از جعبهها به سالن منتقل کنید. هرچه بیشتر در کارتنها بمانند خطر کمآبی بدن آنها افزون میشود، که سبب مرگ بیشتر و رشد کمتر جوجهها میشود.
• برای 7 روز نخست، روزی 23 ساعت نور برای جوجهها فراهم کنید تا جوجهها به محیط تازهای که آمدهاند، خو بگیرند و به خوردن تشویق بشوند.
• به جوجهها، بیدرنگ پس از رسیدن، آب و خوراک برسانید و ویتامینها را فوراً به آب نوشیدنی آنها بیافزایید.
• آبخوریها و دانخوریها باید پیش از رسیدن جوجهها به گونهای تنظیم شده باشند که دسترسی جوجهها به آب و خوراک آسان باشد.
دمای سالنها
• دماسنج در سالنها را در جایی قرار دهید که هم سطح سر جوجهها، و دور از منبع گرما باشد.
• دمای سالنها را هر روز اندازه بگیرید. دمای عادی میباید میان 40 تا 41 درجه سانتیگراد باشد. یک راه حل ساده برای اندازهگیری دمای بدن جوجهها این است که پاهای جوجه را روی صورت و یا گردن خود قرار دهید. در این حالت، پاهای جوجه باید گرم باشد، و اگر پای جوجه سرد باشد، باید گرماسازها را روشن کنید.
سن (روز) |
ساعات تاریکی |
0-7 |
بدون تاریکی |
جوجههای 100 تا 160 گرم |
9 |
22 |
8 |
23 |
7 |
24 |
6 |
5 روز مانده به کشتار/ فروش |
5 |
4 روز مانده به کشتار/ فروش |
4 |
3 روز مانده به کشتار/ فروش |
3 |
2 روز مانده به کشتار/ فروش |
2 |
1 روز مانده به کشتار/ فروش |
1 |
همیشه جوجهها را در روزهای 7، 14، 21، 28و 35 روزگی وزن کنید.
مصرف آب جوجهها
هرگاه مصرف آب بیش از اندازه تغییر کند میباید علت آن بررسی شود زیرا میتواند نشانه نشت آب، مشکل خوراک، و یا بیماری باشد. همیشه کاسته شدن از مصرف آب نخستین نشانه مشکلات گله است. همیشه آبخوری برای 100 مرغ قرار دهید و مطمئن باشید که آب خنک و پاکیزه در 24 ساعت برای آنها آماده باشد. کمبود آب میتواند روی نرخ رشد مرغها تأثیر منفی بگذارد.
خوراک جوجهها
در 7 روز نخست، خوراک جوجههای گوشتی میباید در سینیهای پاکیزه، و یا روی کاغذ روزنامه ریخته شود تا جوجهها به آسانی آنها را بیابند. جوجهها را به تدریج به دانخوریها عادت بدهید. برای هر 100 جوجه، 4 سینی دانخوری قرار دهید. این سینیها تقریباً نیمی از سطح سالن را میپوشانند. با دانخوریهای معمولی برای هر 100 مرغ، 3 دانخوری لازم است. خوراک باید خشک و دور از آبخوری، دور از تابش آفتاب، و دور از دسترسی موشها و دیگر جوندگان باشد.
هرگز نباید خوراک مرطوب و یا کپک زده به جوجهها بدهید. نمونه جوجهها را 8 ساعت و سپس 24 ساعت پس از رسیدن به سالن آزمایش کنید تا مطمئن شوید که خوب خوراک خوردهاند. 30 تا 40 جوجه از نقاط مختلف سالن برگزینید و چینهدان آنها را به آرامی آزمایش کنید. چینهدان جوجههایی که خوب خوراک خورده باشند پر از خوراک نرم و گرد است. 8 ساعت پس از رسیدن جوجهها، 80% آنها، و پس از 24 ساعت 95 تا 100 %جوجهها باید با چینهدان پر از خوراک باشند.
مقدار خوراک مورد نیاز جوجههای گوشتی
• دوره آغازین: به هر جوجه در دو هفته نخست 0/5 کیلو دان پلت یا دان کرامبل بدهید.
• دوره رشد: 1/5 کیلو پلت ویژه دوره رشد را برای 2 هفته به هر جوجه بخورانید.
• دوره پایانی: در 2 هفته آخر، 1/5 کیلو پلت دوره پایانی به هر جوجه بدهید. اما بیشتر مرغهایی که پلت میخورند در پنجمین هفته تخلیه میشوند.
راهنمای تغذیه گله
تعداد جوجه (قطعه) |
50 |
70 |
80 |
100 |
200 |
400 |
500 |
1000 |
پیشدان (استارتر)
0/5کیلو/ جوجه/ برای دوهفته |
25 |
35 |
40 |
50 |
100 |
200 |
250 |
500 |
میاندان (رشد)
1/5کیلو/ مرغ/ برای دو هفته |
75 |
105 |
120 |
150 |
300 |
600 |
750 |
1500 |
پسدان (پایانی)
1/5کیلو/ مرغ/ برای دو هفته |
75 |
105 |
120 |
150 |
300 |
600 |
750 |
1500 |
واکسیناسیون جوجهها از راه آب
• در روز واکسیناسیون به یک لیتر آب، 50 گرم شیر بدون چربی اضافه کنید. اگر از شیرخشک بدون چربی استفاده میکنید دو قاشق چایخوری (2/5 گرم) شیرخشک را در یک لیتر آب حل کنید. شیر پر چربی، یا نیمه چرب، استفاده نکنید.
• آبی که واکسن را به همراه دارد باید در 1 تا 2 ساعت پس از افزودن واکسن به آب نوشیده شود. پس از افزودن واکسن، جریان آب را برای 1 ساعت قطع کنید.
• برای تحویل واکسن با یک فالکس پر از یخ بیابید.
• روز شانزدهم برنامه ضد کوکسیدیوز را انجام دهید.
• سالن مرغداری را پاکیزه نگه دارید.
بیشتر بدانیم: واکسیناسیون طیور در آب اشامیدنی
در 7 روز نخست زندگی، جوجهها با استرسهای گوناگون دست به گریباناند:
• چالشهای نخستین روز در هچری، در کارتن، در انتقال به مرغداری، گرسنگی و تشنگی، حتی کوتاه مدت.
• محیط ناآشنا در سالن مرغداری، شاید اندکی خشن، ناهموار، و شاید اندکی سرد
• واکسیناسیونهای پی در پی
• درگیری با پاتوژنهای بیماریزا در هر گوشه و کنار
• شاید استرسهای مدیریتی، شاید استرسهای کارگری
در این 7 روز، دست حمایتی شما، تعیین کننده رشد آینده جوجهها است.
کارآمدترین ابزار حمایتی در دسترس شما است، آن را بکار ببرید!
هر روز 1 گرم «پروتکسین» را به هر 1 لیتر آب آشامیدنی جوجه بیافزایید.
«پروتکسین» در کنار مدیریت شما، آسایش، توان مقاومت در برابر بیماریزاها، هضم و جذب خوراک، شادابی و یکدست بودن گله را تضمین میکند.
منبع: نیکوتک